Vepřové kotlety jsou vděčný kus masa, protože se dají dělat nejen na mnoho způsobů, ale chutnají dokonce i dětem. Nikdo z nich nemusí vybírat mastné části a tak jsou doma všichni spokojeni. Aby však byly spokojeny nejen děti, ale abyste ulahodily i svému protějšku, připravte si fantastické vepřové kotlety na pivě.
V Norimberku je vepřové karé obzvlášť oblíbené. Jeho popularita je úzce spjata s historií 14. století a s jeho tehdejší šlechtou. Karé tehdy připravovali na speciální způsob – na pivu. Šlo totiž o to, že ho měli přizpůsobit lidem. Jelikož dosud bylo karé považováno za suché maso, kuchaři na požádání zkoušeli různé receptury, kterými se snažili maso zjemnit a především připravit měkkčí. A vydařilo se. Tajnou ingrediencí nebylo nic jiného, než tradiční pivo. Původní recept se v tomto kraji připravuje dodnes. Samozřejmě, připravovat jej můžete i z tučnějšího masa. Vše je jen o tom, co máte rádi.
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Co budete potřebovat
- 800g vepřového karé
- sůl dle chuti
- červenou papriku dle chuti
- 5 cibulí
- 4 PL olivového oleje
- 50g sušených meruněk
- 50g sušených švestek
- 50g rozinek
- 1 sklenici tmavého piva
- 2 bobkové listy
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]
Jak na to?
Maso si v celku omyjeme a osušíme. Ze všech stran ho posolíme a posypeme červenou paprikou, aby bylo celé červené. Takto připravený kus masa dáme do chladničky na noc.
Cibuli si nařežeme na silnější kolečka. Sušené ovoce spaříme vroucí vodou, aby před pečením změklo.
Vezmeme si celý kus masa a nařežeme ho na cca 10-12 plátků. Každý plátek ještě posolíme, případně můžeme posypat i červenou paprikou. Pekáč si vymažeme olivovým olejem.
Vezmeme si plátek masa a přiložíme na něj dvě kolečka cibule a vložíme na pekáč „nastojato“. Postup opakujeme u všech plátků.
Na pekáč vysypeme rovnoměrně oprané švestky, meruňky i rozinky a celé to podlijeme pivem. Na závěr přidáme do piva bobkový list.
Dáme péct do trouby vyhřáté na 170-190 stupňů na cca 120 minut. Během pečení se ujistěte, že se kůrka masa nepřipéká. Pokud se začné připékat, pak snižte teplotu pečení.
Masíčko konzumujeme ještě teplé, vychladlé nechutná tak dobře. Při chuti piva se nemusíte bát, že ji Vaše děti pocítí. S pečením se všechen alkohol odpaří. Jídlo podávejte s pečenou zeleninou, čerstvým salátem, nebo s brambůrky. Dobrou chuť!