Jakmile rajčatová sezóna dorazí, buďte na ni připraveni a zužitkujte je všechny, do jednoho! Plánujete, že rajčata zamrazíte? A není to škoda? Po vytažení ztratí chuť a už jsou vhodné leda do omáčky či polévky. Uchovejte je jinak a pochutnejte si na nich celá rodina – malí i velcí. Existují i jiné způsoby, seznamte se s nimi.
Sušená rajčata
Dokonalá pochoutka na chlebíčky nebo do těstovin. Umyjte rajčata, rozkrojte je na půl a lžičkou vydlabejte semínka. Připravte si nízký plech, který vyložíte pečicím papírem a na něj umístíte rozpůlená rajčata řezem dolů. Zapněte troubu na 80-90 °C a pečte deset až dvanáct hodin. Mezi jednotlivé řádky rajčat doporučujeme vložit srolovaný alobal. Rajčata hlídejte, aby se nepřipálila, pokud se začnou napalovat, snižte teplotu a obraťte je. Připravte si skleněné sklenice, řádně je vyvařte a po upečení a vychladnutí rajčata umístěte do sklenice a zalijte je olejem. Můžete přidat hrubou sůl nebo rozmarýn.
Rajčatový jam
Připravte si dvě kila rajčat, dvě kila cukru krystal a dva citrony. Rajčata umyjte a nakrojte jejich slupku do tvaru x. Vezměte si velký hrnec a napusťte do něj vodu, dejte ji uvařit a do vroucí vody vhoďte nakrojená rajčata, která necháte ve vodě přibližně půl minuty. Vypněte sporák a jedno po druhém vytahujte a loupejte. Dužinu nakrájejte na malé kousky a dejte ji samotnou do hrnce. Citrony nakrájejte na plátky a dejte je k rajčatům. Přidejte hrnek cukru a začněte směs vařit na mírném ohni. Míchejte. Po pár minutách přidejte zbytek cukru, a jakmile začnou rajčata houstnout, vyjměte citrony a rozvařená rajčata nalijte do zavařovacích sklenic. Naplněné sklenice byste měli ještě deset minut zavařovat. Pokud to neuděláte, otočte sklenice dnem vzhůru a nechte vychladnout. Poté skladujte v temnu a chladu.
Chipsy z rajčat
Přímo unikátní pochoutka. Ochutnali jste ji někdy? A nejlepší na tom je, že se jedná o zdravé mlsání, které si můžete dopřát klidně i před spaním, a navíc je velmi jednoduché. Bude ale třeba sušička na ovoce. Omyjte rajčata a nakrájejte je ostrým nožem na centimetrové plátky. Poté je rozložte na pláty do sušičky, osolte je solí a posypte bazalkou. Zapněte teplotu maximálně 55 °C a sušte až deset hodin.