Z rajčat nemusíte dělat pouze pyré! Můžete je i zavařit

Tento lahodný recept jsem dostala před mnoha lety od své kamarádky. Je jednoduchý a maximálně chutný. Na tuto zavařeninu doporučujeme použít rajčata se silnou slupkou. Udělat pyré z rajčat je skvělé a velmi oblíbené, ale věřte, že až vyzkoušíte tento recept, na pyré zapomenete. Zavařená rajčata lze použít pod maso, ale i do salátů. Celkový postup je jednoduchý a chuťově vyvážený.

Reklama

Něco málo o rajčatech

Rajčata jsou velmi zdravá! Říká se, že pokud chcete vypadat dlouhou dobu mladě a chcete být zdraví, měli byste si každý den dopřát několik rajčat. Obsahují totiž velké množství vitamínu A, C, D, F, K a komplex vitamínu B. Z minerálních látek nechybí vápník, fosfor, železo měď, kobalt, hořčík, nikl, mangan. Rajčata mají vysoký obsah vitamínu C, který zvyšuje imunitu a podporuje zdraví srdce. Vitamín B je ideální pro krásnou kůži a nehty. Dále rajčata obsahují kyselinu citronovou, jablečnou a mnoho jiné. Nesmíme zapomenout na lykopen a jiné látky, které působí jako silný antioxidant. 

Co budete potřebovat na zavařená rajčata

  • Rajčata 5-6 kilogramů
  • Červená cibule 10 kusů
  • Sladký bulharský pepř 4-5 kusů
  • Česnek 20 stroužků
  • Křenové listy 10 kusů
  • Kopr 10 kusů
  • Kyselina citronová

Na jeden litr roztoku do rajčat budete potřebovat 70 gramů cukru a 50 gramů soli.

Jako první si připravte sklenice

Na zavaření zvolte nejlépe sklenice se šroubovacím uzávěrem. Sklenice umyjte pomocí čisté houbičky a saponátu na nádobí. Poté si uvařte v konvici vodu a vařící ji vylijte do skleniček i víček. Nechte v nich vodu alespoň pět minut a poté vylijte. Dejte hrdlem dolů a nechte okapat. Mezi tím si připravte rajčata.

Reklama

Příprava rajčat a zbylé zeleniny

Rajčata řádně opláchněte a papriky, křenové listy a kopr také. Poté nakrájejte papriky, česnek a cibuli na kroužky. Rajčata překrojte napůl. Poté vložte snítku kopru a polovinu křenového listu na dno sklenice, přidejte dva stroužky česneku. Nyní vložte rajčata střídavě s cibulí. Papriky uložte na horní část rajčat, k hrdlu sklenic. Celek by vám měl vyjít na deset sklenic. Každou sklenici zasypte ⅓ čajové lžičky kyseliny citronové. Uvařte solný roztok a zalijte s ním rajčata ve sklenicích. Uzavřete a otočte dnem vzhůru. Nechte bez pohybu 5 hodin.   

Reklama