Recept na výtečný, a hlavně rychlý jahodový kompot

Jahody jsou sezónní ovoce, na které se každoročně těší velké množství osob napříč všemi generacemi. Někteří lidé pěstují toto oblíbené ovoce na svých zahradách, jiní si jej kupují u farmářů a další se každoročně těší na oblíbený samosběr, kde si natrhají jahody podle svého gusta. Vzhledem k tomu, že jahody obsahují mnoho vitaminů i antioxidantů, jsou velmi vhodným přísunem zdraví prospěšných látek v zimě. A právě proto byste si měli vyzkoušet přípravu tohoto snadného, rychlého a velmi chutného jahodového kompotu, který v zimě jistě s chutí otevřete.

Ingredience potřebné k přípravě kompotu

K přípravě tohoto jahodového kompotu budete potřebovat pouze pár snadno dostupných surovin. Nemusíte jich kupovat velké množství, postačí vám jich opravdu pár. Zabruste do obchodu nebo na samosběr a připravte si 3 l vody z kohoutku, 500 g jahod, 2 kolečka citronu, větvičku čerstvé voňavé máty a 300 g cukru krupice. Pokud máte nachystané všechny tyto suroviny, nic vám nebrání začít s přípravou samotného kompotu. Níže najdete podrobně popsaný postup.

Příprava jahodového kompotu

Nejprve si nachystejte zavařovací nádobu, vhoďte do ní na dno kolečka citronu i větvičku máty. Pak se ujměte jahod, důkladně je omyjte, očistěte a zbavte je stopek.

Čtěte také: Moravská kyselica s klobáskou podle staročeského receptu

V konvi uvařte všechny 3 litry vody, pak je přelijte do hrnce na plotně, nasypte všechen výše uvedený cukr, a ještě chvíli vařte vodu v hrnci na plotně, dokud se cukr nerozpustí. Všechny omyté a připravené jahody nasypte do zavařovací sklenice. Tyto jahody přelijte roztokem vody a cukru.

Vše důkladně promíchejte, můžete sklenicí i zakvrdlat. Pak už stačí jen sklenici důkladně uzavřít, utěsnit, očistit, oklopit a do rána nechat stát víčkem dolů.

Nechte do rána stát takto, aby se ze sklenice dostal všechen vzduch a víčko se pořádně přitáhlo. Ráno už bude stačit sklenici jen uskladnit.