Právě teď je nejlepší čas, kdy si užít čerstvé třešně na mnoho způsobů. Máte-li k dispozici alespoň hrst třešní a zároveň máte chuť na něco sladkého, můžete si velmi snadno a rychle připravit kefírový koláč s třešněmi, který chutná naprosto úžasně a děti vám zaručeně budou vděčné, že jste se do pečení pustili. Věřte, že na stole dlouho nedostane a přitom se s ním nemusíte připravovat celé hodiny.
Co budete potřebovat?
Dnešní recept je na jeden z nejjednodušších a nejchutnějších receptů na kefírový dort. Výsledný dezert je velmi vzdušný, svěží a měkký. Je sladký, ale ne příliš sladký, takže bude chutnat nejen dospělým, ale také dětem. Třešně můžete nahradit višněmi nebo jinými bobulemi podle vlastní chuti. Podívejme se, co budete potřebovat na přípravu tohoto receptu:
- vejce – 2 ks
- kefír – 1 šálek
- třešně – 1 šálek,
- cukr – 1 polévková lžíce
- prášek do pečiva – 1 lžička,
- strouhanka – podle potřeby
- krupice – 1 šálek,
- mouka – 1 šálek
- slunečnicový olej – ½ šálku.
Způsob přípravy
Výroba tohoto dezertu je tak jednoduchá, že tomu nebudete ani věřit. V první řadě vyšlehejte cukr s vejci a špetkou soli, dokud nebude hladký a pevný. Nalijte k tomu kefír a důkladně (ale jemně) promíchejte. Následně přidejte krupici, mouku a prášek do pečiva a promíchejte do hladka. Přidejte olej a znovu promíchejte. Nyní nechte těsto odstát asi 10 až 15 minut.
Třešně nebo jiné bobule můžete použít čerstvé i mražené. Čerstvé jsou ale pochopitelně mnohem lepší. Formu na pečení vymažte olejem a vylijte do formy připravené těsto.
Nahoru rozložte ovoce a trochu je vtlačte do těsta. Pečte v troubě na 180 stupňů po dobu 50 minut.
Měli byste se ovšem řídit podle své trouby. Nechte vychladnout a podávejte.
Chcete-li dezert ještě vylepšit, dejte si k němu zakysanou smetanu s práškovým cukrem. Jedná se o skvělou kombinaci k třešňovému koláči.