Jak si připravit jablečný mošt?

Prozradíme recept jedné ženy, která si každý rok připravuje svůj vlastní jablečný mošt. Potřebuje k tomu jen kvalitní jablka, velké sklenice a čas na přípravu. Každý rok si dělá několik litrů jablečného moštu, který pak rozdává sousedům a také své rodině. Každý si na něm pochutná a teď můžete i vy.

Reklama

Na přípravu jablečného moštu nebudete skoro nic potřebovat

Když je sezona jablek, mnoho lidí přemýšlí, jak je zpracovat. Můžete si tak připravit nejen jablečné záviny, ale také mošty, které jsou chutným osvěžením nejen na podzim, ale při správném skladování vydrží i celou zimu. Můžete si ho samozřejmě koupit v obchodě, jestli ale máte tu možnost, udělejte si ho sami.

Pokud máte jablíčka nasbíraná, tak už zbývá jen si připravit samotný mošt. Není na tom nic těžkého, budete mít rychle hotovo a jeho chuť si budete užívat několik týdnů. Budete potřebovat:

  • 1,5 – 2 kg jablek
  • 1 lžičku rozinek
  • 150–200 g cukru

Příprava je následovná. Nejdříve si vyberte nejkrásnější jablka, která omyjte, vykrojte z nich jádřince, oloupejte je a nakrájejte je. Někdo má radši jablka se slupkou, takže ji klidně můžete nechat, nic tím nezkazíte a ušetříte si práci.

Reklama

Sycený nápoj můžete pít za několik dní

Na jablka nasypte cukr a přetáhněte gumovou rukavici přes ústí lahve, kterou mějte čistou a připravenou. Láhev plnou jablek a cukru dejte na chladné místo, nechte tak asi týden. Nakonec sundejte gumovou rukavici z lahve, kapalinu přefiltrujte a dejte znovu do čisté lahve. Vložte do lednice na 4-5 ní. Poté znovu scedíte, přidejte několik zrnek rozinek a dobře lahev uzavřete.

Po 3-4 dnech můžete vyzkoušet lahodnou chuť jablečného moštu. Čím více cukru přidáte, tím silnější bude výsledný nápoj. Vybírejte si jen kvalitní jablka, která budou sladká. Pokud máte pochybnosti o kvalitě jablek, můžete smíchat 50 g cukru s hrnkem převařené vody a zalít jablka.

Reklama