Jahody patří v Čechách mezi velmi oblíbené ovoce, které si během léta s radostí všichni užíváme. Kromě čerstvého ovoce jej ale můžete zpracovat také v různých dezertech, protože je nádherně sladké. Tento dort není žádnou výjimkou a s čerstvými jahodami bude chutnat úžasně. Pokud máte k dispozici jahody zmrazené v celku, můžete je také vyzkoušet, ale čerstvé budou vždy lepší.
Co budete potřebovat?
Základem tohoto dezertu je:
- 250 g křehkých sušenek
- 80 g rozpuštěného másla.
Na světlou část dezertu potřebujete:
- 20 g želatiny
- 90 g vody
- 700 g tvarohu
- 150 g moučkového cukru
- 15 g vanilkového cukru
- 150 g smetany (20 % tuku)
- 350 g jahod.
A nakonec na čokoládový přeliv potřebujete:
- 100 g tučné smetany (20 % tuku)
- 50 g čokolády.
Způsob přípravy
V první řadě si vezměte k ruce mixér a dejte do něj křehké sušenky a rozpuštěné máslo pokojové teploty. Dobře promíchejte a dejte do forem vyložených pečicím papírem. Dejte ztuhnout do lednice.
Poté smíchejte želatinu s vodou a nechte asi 10 minut odležet. Mezitím mixérem vyšlehejte tvaroh, přidejte moučkový cukr, vanilkový cukr a smetanu. Želatinu dejte na parní lázeň a nechte ji tam, dokud se zcela nerozpustí. Poté ji přes sítko nalijte do tvarohové směsi a důkladně promíchejte. Polovinu tvarohové směsi rovnoměrně rozložte do formy, vložte nakrájené jahody a zakryjte druhou polovinou tvarohové směsi.
Dejte na 3 hodiny do lednice, aby směs kompletně ztuhla. Poté dezert vyndejte a polijte čokoládovou polevou. Na tu budete potřebovat jen smetanu a čokoládu, které smícháte a necháte spojit v parní lázni. Tato směs by měla dezert zcela pokrýt. Na vršek můžete nakrájet další jahody, pokud vám ještě zbyly.
Dezert díky tomu bude vypadat krásně a profesionálně. Přejeme hodně štěstí a dobrou chuť. Vaše rodina i přátelé si na tomto dezertu zaručeně pochutnají.