Jen si představte tu idylku, kdy si dáte k víkendové snídani ještě teplé rohlíky s máslem a usmaženým volským okem. Už se vám sliny sbíhají? Není nic snazšího než si upéct vlastní rohlíčky, které se budou rozplývat na jazyku! A počítejte s tím, že jedna várka nebude stačit, ještě ani nevychladnou a na stole nebude ani jeden jediný. Kefírové rohlíky jsou lehké a nadýchané, jejich příprava není ale nikterak složitá.
Ingredience
Co budete na přípravu domácích křupavých rohlíků potřebovat kromě plechu a pečicího papíru? Připravte si:
- teplé mléko – 50 g
- hladká mouka – 600 g
- kefír – 200 g
- vejce – 2 ks
- cukr krupice – 3 lžíce
- droždí – 25 g
- sůl – ½ lžičky
- máslo 60g
Na pomazání budete potřebovat:
- žloutky – 2 ks
- mléko – asi 3 lžíce
- sezam – na posypání
- mák – na posypání
- hrubá mořská sůl – na posypání
Příprava
Do misky nalijte teplé mléko, přidejte droždí, sůl a cukr, pořádně zamíchejte a nechte vzejít kvásek na teplém místě (asi 15-20 minut). Poté do směsi rozklepněte vajíčka a přilijte kefír. Za pomoci vařečky nebo metly pořádně míchejte.
V kastrůlku rozpusťte máslo a přidejte do těsta.
Mezitím si připravte prosátou mouku a přidávejte ji postupně do těsta za stálého míchání. Můžete těsto prohníst rukama nebo vařečkou, aby se ingredience prolnuly a bylo pěkně vláčné. Na závěr mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1,5 hodiny.
Připravte si rovnou desku nebo vál, pomoučněte a těsto s pomocí válečku rozválejte na pláty, ze kterých nařežte trojúhelníky. Z těch vyrolujte úhledné rohlíčky.
Vyložte plech pečicím papírem a rovnejte rohlíky s odstupy vedle sebe. Na závěr pomažte povrch směsí rozšlehaných vajíček s mlékem. Dozdobit můžete sezamem, mákem nebo hrubou mořskou solí, případně oblíbenými bylinkami.
Rohlíky vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte dozlatova asi 15 minut.