Jak upéct nejlepší tvarohový koláč?

Máte o víkendu chuť na jemný koláč, ale nevíte, čím potěšit chuťové pohárky nejen svých dětí? Právě pro vás je tu recept, ze kterého vykouzlíte lahodný koláč s tvarohovým krémem, který bude chutnat i příchozí návštěvě.

Reklama

Vrstvený dort z tvarohu je vláčný

Na výrobu tvarohového koláče budete potřebovat:

  • 2 vejce + špetku soli
  • 9 lžic moučkového cukru
  • 9 lžic oleje
  • 9 lžic mléka
  • 12 lžic mouky
  • Sáček prášku do pečiva
  • Vanilkovou esenci

Poté budete muset vyrobit také krém, na který si připravte 500 g tvarohu, cukr podle chuti, 2 vejce a kandovanou pomerančovou kůru. Poté už jen stačí postupně smíchat ingredience. Připravte si misku a do ní dejte vejce společně se solí. Míchejte, dokud nebudou mít vejce dvakrát tak větší objem. Přidejte moučkový cukr, vanilkovou esenci, mléko a mouku, kterou předtím smíchejte s práškem do pečiva. Pořád míchejte, aby vznikla hladká konzistence.

Polovinu hotové směsi pak dejte na plech velikosti 20×30 cm, předtím ho vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 stupňů, pokud máte horkovzdušnou, bude stačit jen 150 stupňů Celsia. Plech do ní vložte a těsto pečte asi 15 minut. Správnou konzistenci pak poznáte podle toho, že do těsta zapíchnete špejli.

Reklama

Na koláč můžete položit ovoce

Než se těsto upeče, připravte si krém. Na něj stačí smíchat všechny ingredience, a vytvořit hladký krém, který půjde dobře nanést na upečené těsto. Jestli chcete jemný krém, budete muset použít mixér, ale na klasickou konzistenci postačí ruční míchání. Nakonec vyndejte těsto z trouby, nechte ho trochu vychladnout a rozřízněte ho napůl. Krém dejte na spodní stranu korpusu, potřete krémem a přitiskněte vrstvu korpusu. Takto vložte znovu do trouby na další půl hodinu, dokud nebude koláč hnědý.

https://www.kiloretete.ro/

Na povrch koláče pak můžete položit různé druhy ovoce, které ale můžete zamíchat do samotného krému. Ozdobit ho můžete také cukrovinkami, můžete vybírat podle chuti děti nebo je samotné nechat koláč ozdobit. Tvarohový krém můžete také osladit, pokud jste milovníci sladších dezertů. Naopak, cukr můžete vynechat, a koláč osladit přírodními sladidly, abyste mu dodali chuť. Celý koláč můžete také zalít čokoládovou polevou, kterou si snadno připravíte ve vodní lázni z čokolády a másla. Někdo používá také kakaový prášek.

Reklama