Lvovský tvarohový koláč je velmi zajímavým dezertem. Je to tradiční pokrm tohoto města a proto se ho můžete naučit také vy. Není to nic složitého, navíc tento dezert je lehký, vzdušný a díky jedinečné chuti se stane pravidelnou dobrotou na vašem stole. Navíc se hodí i jako pohoštění pro nečekané návštěvy.
Co budete potřebovat k upečení tvarohového dezertu?
Na výrobu skvělé dezertu, který si můžete udělat pokaždé jinak, budete potřebovat:
- 0,5 kg tvarohu
- 3 vejce
- 150 g cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- Škrob
- Citron
- 100 g rozinek
Budete si moci vyrobit také polevu, kterou uděláte pomocí:
- 2 lžic kakaa
- 2 lžic moučkového cukru
- 2 lžic oleje
- 3 lžiček zakysané smetany
Nyní už přichází na řadu samotná příprava koláče. Začněte tím, že smícháte vejce s cukrem a vanilkou. Přidejte škrob a udělejte hmotu, která bude pevná. Rozinky zalijte vodou, nechte pět minut stát a poté trochu osušte a přidejte k tvarohu. Nastrouhejte si citronovou kůru, přidejte do těsta a máte hotovo.
Bude se hodit silikonová forma
Jestli chcete mít výrobek kvalitní, použijte nejlépe silikonovou formu, kterou naplňte těstem. Dejte pak do trouby na deset minut, předehřejte ji na 190 stupňů. Zatímco se koláč bude péct, můžete si vyrobit polevu, která je také velmi jednoduchá. V rendlíku si rozehřejte olej, přidejte prášek a smíchejte. Přidejte smetanu, přiveďte směs k varu a ještě přisypte kakao. Dezert už pak bude hotový, počkejte, až vychladne a přidejte kakaovou směs.
Poté už stačí jen vložit do chladničky na 6 hodin a můžete si pochutnat na vynikajícím tvarohovém dezertu, který můžete ještě ozdobit kousky oblíbeného ovoce. Na tvarohový dezert existuje spoustu variací, které si můžete vyzkoušet. Mezi takové patří například krakovský koláč, který bude mít podobný korpus jako tvarohový kousek výše. Navíc je ale plný polevy.