Víkendový oběd může být někdy pořádná nuda. Pořád dokola se vaří ty samé osvědčené recepty, které sice nejsou špatné, ale k originalitě mají skutečně hodně daleko. Přitom není důvod, proč občas nějaký nový recept nevyzkoušet. Pokud si vyberete ověřený postup, máte jistotu, že se vám vaše originalita vyplatí. Zkuste třeba tento recept na netradiční pokrm, který oslní svou chuťovou bohatostí. Na příští víkend si nakupte následující ingredience a překvapte svou rodinu.
Ingredience
- Mleté maso – 500 g
- Sůl – 1 lžička
- Pepř – 1 lžička
- Strouhaný sýr – 150 g
- Vejce – 2 kusy
- Smetana ke šlehání – 50 ml
- Nadrobno nakrájený pórek – asi 2 lžíce
- Najemno nasekaná petrželka – asi 2 lžíce
- Uzená šunka – 11 plátků
Omáčka:
- Smetana ke šlehání – 300 ml
- Chilli omáčka – 50 ml
- sůl, černý pepř, nové koření – dle chuti
Květákové pyré:
- Mražený květák – 500 g
- Smetana ke šlehání – 50 ml
- Máslo – 1 lžíce
- Zakysaná smetana – 50 ml
- Sůl, bílý pepř, bylinková sůl – dle chuti
Jak postupovat?
Troubu si rozehřejte na 200 stupňů. Mleté maso smíchejte se solí, pepřem, strouhaným sýrem, vejci, smetanou, pórkem a petrželkou. Plátky šunky položte na velké prkénko a rovnoměrně na ně rozložte mleté maso. Poté opatrně srolujte do ruliček a jednotlivé kousky vložte je do vymazané zapékací mísy švem dolů.
Dejte bokem a připravte si omáčku. Smetanu rozmíchejte v misce s chilli omáčkou a dochuťte dle svých preferencí solí a pepřem. Omáčkou přelijte vzniklé masové ruličky a nahoru přidejte ještě trochu nového koření, které dodá směsi tu pravou výraznou chuť.
Pekáč můžete dát do vyhřáté trouby a pečte 30-35 minut. Mezitím ruličky můžete párkrát otočit, tak aby se propekly skutečně rovnoměrně.
V mezičase si nachystejte květákové pyré, které poslouží jako skutečně velmi chutná, ale také nesmírně zdravá příloha. Květák rozmrazte v mikrovlnce a nechte okapat v cedníku. Poté jej dejte do vhodného mixéru a přidejte koření. Celou směs řádně rozmixujte v kuchyňském robotu nebo tyčovým mixérem.
Mezitím si v kastrůlku nebo mikrovlnce jemně rozehřejte máslo a zalijte jím květák. Tak získáte skutečně hladké pyré. Celou směs dobře prošlehejte, aby byla hladká a vláčná. Na závěr už jen přidejte oba typy smetany a máte hotovo.
Tento recept pochází původně ze Švýcarska, kde patří k typickým pokrmům. My jsme jej ale vylepšili a vytvořili recepturu, která se vždy podaří. Díky tomu se nemusíte nového receptu bát, ale vyzkoušet ho klidně, i když se k vám zrovna chystá návštěva.
Zdroj: kokaihop.se