Uvařte si dokonalý vývar díky jednoduchému triku

Vaření vývaru se zdá jako velmi jednoduchá činnost, kterou zvládne každý. Je to sice pravda, ale jeho výsledná chuť spočívá na mnoha faktorech. Ovlivnit ji může i tak malý fakt, jako přítomnost pokličky. Tento malý detail má na chuť obrovský vliv a dnes se podíváme, jestli byste měli vařit vývar s poklicí nebo bez ní, protože je to velmi důležité.

S pokličkou nebo bez ní?

Úspěch vaření vývaru do značné míry závisí na tom, jestli jste ho během vaření zakryli pokličkou nebo ne. Poklici byste ale měli používat jen na začátku vaření, dokud se voda s masem nevaří. Potom ji můžete s klidným srdcem sundat a nechat vývar dál bublat bez pokličky. Proces pomalého vaření vyžaduje hrnec bez poklice, protože jedině tak získá vývar nejvíce chuti.

Chutný vývar pochopitelně vyžaduje i několik dalších faktorů, aby chutnal co nejlépe. Na začátku musíte vybrat správné maso. Vždy ho zalijte studenou vodou. Poté přidejte kořenovou zeleninu do hrnce s vodou. Vždy zvolte co nejmenší oheň a vařte vývar po velmi dlouhou dobu. Jedině díky tomu bude mít tu správnou chuť a bude velmi silný, protože maso i zelenina budou mít dostatek času, aby uvolnili obrovské množství chuti do vývaru.

Čtěte také: Manžel položil na zahradě plachtu a kolem ní začal skládat do kolečka několik palet: Tady je výsledek, co z toho udělal! – obdiv sklidil od všech sousedů

Měli byste odstranit přebytečný tuk?

Častou chybou při vaření vývaru, kterou dělá hodně lidí, je příliš velké množství mrkve. Jestli mrkve přidáte hodně, vývar bude velmi sladký. Dalším prvkem jsou tukové a proteinové zbytky, které plavou na povrchu. Tuto pěnu byste měli pravidelně během celého procesu vaření odstraňovat lžící, protože by se mohla polévka zkazit nebo nebude chutnat dobře.

Vývar by se obvykle měl vařit alespoň 3-4 hodiny. Pokud tento čas nemáte, můžete hrnec zakrýt pokličkou a nechat jen malou mezeru, kterou bude unikat přebytečná vodní pára. Vývar bude chutnat skvěle, i když ho budete vařit jen 1-2 hodiny. Hlavně nikdy nepoužívejte horkou vodu, protože se maso uzavře a nebude schopné uvolnit požadovanou chuť. Horká voda vám tedy rozhodně nepomůže, abyste vývar uvařili rychleji.

Zdroj: newsy.gotujmy.pl