Ceny potravin, a sýrů především, rostou závratnou rychlostí, ale nejlepší mozzarelly se vzdávat rozhodně nemusíte. Můžete si totiž vyrobit snadno svou domácí z pouhých dvou ingrediencí. Výtečně chutná, k tomu je hned hotová, během 30 minut můžete mít mozzarelly na salát nebo na pizzu, co hrdlo ráčí. Jak si vyrobit domácí mozzarellu snadno a za pár korun? Přípravu zvládne úplně každý, není na ní nic složitého!
Ingredience
Podle odborníků obsahuje mozzarella pětkrát více vápníku než nízkotučný tvaroh, k tomu vyniká množstvím bílkovin a vitamínu B12. Nyní si svou vlastní můžete snadno připravit doma, postačí si nachystat:
- nepasterizované mléko – 5 l
- kyselina citrónová – 10 g
Nezapomeňte si vzít k ruce i kuchařský teploměr, protože při přípravě mozzarelly se musí důsledně hlídat teplota. Při použití pouhých 2 litrů mléka postačuje lžička kyseliny citronové (cca 3-4 gramy).
Postup přípravy
Připravte si velký hrnec, do kterého nalijte mléko a zahřejte jej na 50 °C, teplotu kontrolujte pomocí teploměru, který je určený pro použití při vaření. Poté vypněte hořák a za stálého míchání vsypejte připravenou dávku kyseliny citronové.
Už po pouhých 20-30 vteřinách jsou vidět první hrudky. Stále míchejte, můžete pozorovat, jak se oddělují další hrudky a vzniká syrovátka.
Stačí míchat asi minutu, poté nechte odležet na 10-15 minut. Pomalu se začne ze syrovátky oddělovat sýr. Hrnec přikryjte a nechte stranou. Poté hmotu vyjměte a vytlačte přebytečnou tekutinu. Vložte do cedníku a pokračujte v hnětení, aby z něj vykapala zbylá syrovátka zpátky do hrnce.
Syrovátku v hrnci opět zahřejte na sporáku na teplotu 80 °C, poté vlijte do mísy, do které přidejte vykapaný sýr. Nyní si na práci oblečte bavlněné rukavice, abyste se nespálili a promněte sýr v syrovátce. Hmota změkne a bude táhlá, proto pokračujte v hnětení, dokud nevznikne elastická koule lesklá na povrchu.
Z velké koule sýra pomocí rukou odtrhněte menší kus a promněte.
Vhoďte do misky se studenou vodou.
Pokračujte a tvarujte kuličky mozzarelly podle vlastních preferencí.
Následně z vody vyjměte a skladujte po dobu maximálně 5 dní ve vychlazené syrovátce, do které přidáte lžíci soli (na 1 litr syrovátky).
Zdroj: smakdnia.pl