Na výtečný zákusek nemusíte běžet do cukrárny. Vyzkoušejte báječné ořechové řezy podle babiččina oblíbeného receptu, které budou mít zaručeně úspěch u celé široké rodiny. Je to také důkaz, že i z několika základních ingrediencí lze připravit výtečnou pochoutku. Příprava není nijak složitá, takže ji zvládne prakticky každý. Na těsto si připravte:
- 8 vajec
- 16 dkg cukru krystal
- 16 dkg mouky
- 5 lžic mletých vlašských ořechů
Na krém budete potřebovat:
- 3 dl mléka
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 lžíce cukru krystal
- 15 lžic mletých vlašských ořechů
- 50 dkg margarínu
- 20 dkg moučkového cukru
- 0,5 dl rumu
- 4 dl šlehačky
Postup je snadný
Na ozdobení pak můžete použít rozpůlené vlašské ořechy. Nejprve si připravte těsto. Oddělte bílky od žloutků, žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny. Pomalu vmíchejte mouku a zapracujte mleté vlašské ořechy. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a ten poté velmi opatrně smíchejte s první částí. Těsto musí zůstat nadýchané.
Vezměte plech s vyšším okrajem a vymažte ho tukem, případně ho vyložte pečicím papírem. Nalijte na něj těsto, uhlaďte na povrchu a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 20 minut, podle toho, jak vysoké těsto je. Mezitím si připravte šlehačkovo-ořechový krém, který pak budete navrstvíte na upečené a vychladlé těsto.
Zbývá jen krém
Mléko nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Přidejte vanilkový cukr i cukr krystal a ořechy. Vařte minutu až dvě, poté odstavte a nechte vychladnout. Mezitím změklý margarín smíchejte s moučkovým cukrem, musí se dokonale spojit bez jakýchkoliv hrudek. K této směsi přilijte vychladlou první část krému. Dochuťte rumem.
Šlehačku vyšlehejte dotuha. Poté ji pomalu vmíchejte do margarínového krému. Trochu šlehačky nechte ještě na ozdobu. Vychladlé těsto nejprve rovnoměrně pokryjte vrstvou krému, poté zbylou šlehačkou. Nakrájejte na libovolné tvary, například trojúhelníky. Každý z nich ozdobte půlkou vlašského ořechu a můžete servírovat.
Zdroj: tudasfaja.com