Švestková povidla hotová během jedné hodiny? Jde to!

Vaření povidel je obvykle vnímané jako časově náročná aktivita, při které trávíme mnoho hodin v kuchyni nejen přípravou, ale i samotným postupem. Nemusí tomu ale tak být. Tento recept vám ukáže, jak připravit švestková povidla za jedinou hodinu, přičemž budou chutnat báječně a neodolatelně.

https://www.kulinarnababcia.pl/

Připravte si:

  • 2 kg švestek
  • 2 lžíce octa
  • 500 g cukru
  • 4 lžíce rumu
  • 5 kusů hřebíčku
  • 1 lžičku mleté skořice

Jak postupovat?

Švestky důkladně omyjte, rozpulte a zbavte pecek. Nakrájené švestky vložte do žáruvzdorné hluboké mísy, zakápněte octem a vložte do trouby předehřáté na 250 °C. Pečte asi 20 až 25 minut. Švestky během pečení nijak nemíchejte, nechte je, jak jsou. Po uplynutí této doby švestky vyjměte z trouby a zasypte polovinou cukru. Troubu nevypínejte.

Čtěte také: Chutná zmrzlina bez smetany? Tento recept musíte znát

https://www.kulinarnababcia.pl/

Pocukrované švestky vložte opět do trouby a pečte ještě 15 minut při stejné teplotě. Zasypte zbytkem cukru a opět vložte na posledních 10 až 15 minut do trouby. Po vyjmutí švestky zakápněte rumem a přidejte koření. Ještě zatepla mixérem vše rozmixujte do homogenní hmoty. Tu budete vkládat do čistých a sterilovaných zavařovacích sklenic.

https://www.kulinarnababcia.pl/

Sklenice nechte dnem vzhůru

Po naplnění sklenic otřete hrdla, abyste měli jistotu, že nikde nezůstala žádná nečistota. Sklenice pevně zašroubujte a otočte dnem vzhůru. Přikryjte je utěrkou nebo dekou a nechte je takto pomalu vychladnout. Po úplném vychlazení je skladujte na chladnějším místě, například ve sklepě nebo ve spíži.

https://www.kulinarnababcia.pl/

Povidla se skvěle hodí do buchet, na koláče nebo ke křupavému pečivu. Švestky obsahují provitamín A, vitamíny B1, B2 a C, dále kyselinu pantotenovou, železo a vápník. Všechny blahodárné látky kromě vitamínu C zůstanou ve švestkách zachovány i po tepelné úpravě, takže se zavařování nemusíte vůbec bát. Povidla vás dále zásobí vlákninou, draslíkem a hořčíkem. Domácí povidla jsou lepší než kupovaná, která se dobarvují karamelem.

Zdroj: kulinarnababcia.pl