Vaření povidel je obvykle vnímané jako časově náročná aktivita, při které trávíme mnoho hodin v kuchyni nejen přípravou, ale i samotným postupem. Nemusí tomu ale tak být. Tento recept vám ukáže, jak připravit švestková povidla za jedinou hodinu, přičemž budou chutnat báječně a neodolatelně.
Připravte si:
- 2 kg švestek
- 2 lžíce octa
- 500 g cukru
- 4 lžíce rumu
- 5 kusů hřebíčku
- 1 lžičku mleté skořice
Jak postupovat?
Švestky důkladně omyjte, rozpulte a zbavte pecek. Nakrájené švestky vložte do žáruvzdorné hluboké mísy, zakápněte octem a vložte do trouby předehřáté na 250 °C. Pečte asi 20 až 25 minut. Švestky během pečení nijak nemíchejte, nechte je, jak jsou. Po uplynutí této doby švestky vyjměte z trouby a zasypte polovinou cukru. Troubu nevypínejte.
Pocukrované švestky vložte opět do trouby a pečte ještě 15 minut při stejné teplotě. Zasypte zbytkem cukru a opět vložte na posledních 10 až 15 minut do trouby. Po vyjmutí švestky zakápněte rumem a přidejte koření. Ještě zatepla mixérem vše rozmixujte do homogenní hmoty. Tu budete vkládat do čistých a sterilovaných zavařovacích sklenic.
Sklenice nechte dnem vzhůru
Po naplnění sklenic otřete hrdla, abyste měli jistotu, že nikde nezůstala žádná nečistota. Sklenice pevně zašroubujte a otočte dnem vzhůru. Přikryjte je utěrkou nebo dekou a nechte je takto pomalu vychladnout. Po úplném vychlazení je skladujte na chladnějším místě, například ve sklepě nebo ve spíži.
Povidla se skvěle hodí do buchet, na koláče nebo ke křupavému pečivu. Švestky obsahují provitamín A, vitamíny B1, B2 a C, dále kyselinu pantotenovou, železo a vápník. Všechny blahodárné látky kromě vitamínu C zůstanou ve švestkách zachovány i po tepelné úpravě, takže se zavařování nemusíte vůbec bát. Povidla vás dále zásobí vlákninou, draslíkem a hořčíkem. Domácí povidla jsou lepší než kupovaná, která se dobarvují karamelem.
Zdroj: kulinarnababcia.pl