Langoše patří k létu a horkým dnům stráveným u vody nebo na různých akcích. I doma si ale můžete tyto lahodné placky připravit. Jedná se o velmi oblíbené jídlo, které je navíc jednoduché na přípravu a variabilní, co se týče náplní. Dají se dělat jak naslano, tak nasladko a potěšíte jimi děti i dospělé. Nespotřebované těsto stačí vložit do lednice a použít další den. Budete potřebovat:
- 1 kg mouky
- ¾ litru mléka
- 1 kostku droždí
- 1 lžičku cukru
- 2 lžičky soli
- 5 lžic oleje
Recept na langoše
Nejprve droždí rozpusťte v pár lžičkách teplého mléka se lžičkou cukru a lžičkou mouky. Dejte mu asi deset minut, aby vzešlo, na povrchu se musí utvořit hustá pěna. Do větší misky dejte prosátou mouku spolu se solí a uprostřed udělejte důlek, do kterého vlijete olej, vzešlý kvásek a zbytek mléka. Těsto pečlivě propracujte rukama nebo v kuchyňském robotu.
Dobře propracované těsto se nesmí lepit a musí být vláčné. Jakmile budete mít hotovo, přikryjte mísu utěrkou a uložte ji na teplé místo. Nechte ho kynout asi jednu hodinu. Po této době by mělo zvětšit svůj objem, takže se můžete pustit do jednotlivých placek. Z těsta odtrhněte tolik kousků, kolik langošů plánujete dělat, a nechte je ještě asi deset minut kynout.
Smažte dozlatova
Po této době langoše rukama roztáhněte a vytvarujte do oválného tvaru, který by měl zaplnit celé dno pánve. Smažte na rozpáleném slunečnicovém oleji z obou stran dozlatova. Hotové langoše skládejte na papírové ubrousky, do kterých se vsákne přebytečný olej. Podávejte ještě teplé s vaší oblíbenou náplní.
Oblíbené jsou langoše potřené rozmačkaným česnekem, kečupem a posypané nastrouhaným tvrdým sýrem. Někdo rád přidává majonézu nebo tatarskou omáčku. Nasladko se dají langoše připravit s marmeládou a tvarohem nebo zakysanou smetanou. Vyzkoušejte, co vám bude vyhovovat nejlépe, a nechte se unášet svou fantazií i chuťovými pohárky.
Zdroj: kulinarnababcia.pl