Celodenní zavařování s nejistým výsledkem? Naprostá ztráta času, výtečně chutná i džem z pánve, který je během pouhých deseti minut hotový. Výhodou je, že si zachovává svou chuť a barvu, k tomu lze recept použít i na maliny nebo rybíz, které budou hotové ještě rychleji. A co teprve angrešt, který skvěle chutná s třešňovými lístky! To je teprve dobrota, kterou musí každá hospodyňka vyzkoušet!
Ingredience
Co bude na přípravu jahodového džemu z pánve potřeba? Připravte si:
- jahody – 1 kg
- cukr – 1 kg
- citronová šťáva – 2 lžíce (příp. 1/3 lžičky kyseliny citronové)
- voda – 2 lžíce
- želírující látka – 15 g
Postup přípravy
Čerstvé a přebrané jahody omyjte a zbavte pomocí nože stopek.
Poté si připravte pánev, do které vlijte vody. Postupně přihazujte jednotlivé jahody a přiveďte postupně k varu.
Pánev se nemusí přikrývat a vařte za stálého míchání. Ovoce by se nemělo převařit.
Mezitím rozřeďte agar v citronové šťávě, nechte během 10 minut nabobtnat. K jahodám přidávejte po lžících cukr, poté zalijte připraveným citronovým agarem a nevařte déle než 10 minut.
Vařící džem vlijte do vysterilovaných sklenic a zašroubujte, otočte dnem vzhůru a přikryjte.
Jak připravit angreštový džem s třešňovými listy? Připravte si:
- angrešt – 800 g
- cukr – 500 g
- citron – plátek
- třešňové listy – 35 ks
- ořechy – ½ lžíce
- voda – 120 ml
Ovoce omyjte a osušte, odstraňte stopky a vložte do pánve.
V hrnci svařte 100 mililitrů vody a 200 gramů cukru, přilijte k bobulím. Přidejte listy a plátek citronu a vařte po dobu 5 minut. Poté vypněte plamen.
Celou proceduru opakujte několikrát po dobu 4 hodin, z hladiny sbírejte pěnu. Na závěr odstraňte listy a citron, přidejte zbylý cukr a ořechy, povařte 5 minut a vlijte do sterilovaných sklenic, zavíčkujte a nechte zchladnout dnem vzhůru. Přikryjte utěrkou, po zchladnutí uložte do spíže.
Zdroj: takprosto.cc