Každý, kdo na svém pozemku něco pěstuje, ví, že sklizní práce zdaleka nekončí. Úrodu je totiž potřeba ještě zpracovat, aby déle vydržela a nemuseli jsme ji zkonzumovat najednou. Pokud si chcete vychutnávat jahody po celý rok, vyzkoušejte následující recept. Zůstanou stejně chutné a šťavnaté, jako by byly čerstvě utržené. Recept je ideální pro všechny, kdo neradi zavařují s velkým množstvím cukru.
Jak budete postupovat?
Připravte si kilogram čerstvých jahod a 250–300 gramů cukru. Jahody dobře omyjte a osušte, pak odstraňte stopky. Pokud byste je odstranili ještě před mytím, jahody se mohou pomačkat.
Vložte je do větší mísy a zasypte cukrem. Nechte odstát nejlépe přes noc, aby pustily šťávu. Ideální je chladnější místo nebo alespoň pokojová teplota.
Druhý den už budou jahody připravené. Do připravených čistých zavařovacích sklenic je naskládejte bez šťávy asi do tří čtvrtin. Na dně pravděpodobně zůstane trochu cukru, takže zbylou šťávu dobře promíchejte, aby se rozpustil. Tuto šťávu poté nalijte do sklenic tak, aby sahala pár centimetrů od hrdla sklenic.
Zavařujte několik minut
Dno velkého hrnce vyložte utěrkou nebo mřížkou a naskládejte sklenice tak, aby se nedotýkaly dna. Pak hrnec zalijte teplou vodou, která bude sahat asi 3 centimetry pod hrdlo sklenic, aby se během varu nedostala dovnitř. Sklenice přikryjte víčky, na hrnec nasaďte pokličku a dejte na sporák. Přiveďte vodu k varu a ztlumte tak, aby jen lehce bublala. Půllitrové sklenice zavařujte deset minut, 700ml sklenice 13 minut a litrové sklenice asi 15 minut.
Po uplynutí této doby vyjměte sklenice z hrnce, zašroubujte víčko a otočte je dnem vzhůru. Nechte je zcela vychladnout. Poté je uložte do sklepa nebo na chladnější místo v bytě.
Takto připravené jahody vám vydrží po celý rok, zachovají si barvu, chuť i vůni a šťávu navíc můžete použít k doslazování pokrmů a dezertů.
Zdroj: myhomeinspiration.net