Figura do plavek? Někteří lidé kvůli letní sezóně cvičí ve fitku, další omezují jídelní režim do 18. hodiny, po které už nepozřou ani sousto, nebo zkoušejí různé diety. Většina redukčních diet je založená na omezování určitých potravin nebo naopak zařazení finančně náročných výrobků. Žít zdravě ale není žádná věda a ke štíhlosti pomůže i obyčejná mrkev, které je v tuzemských obchodech dostatek a stojí oproti ostatním produktům pakatel.
Syrová i odšťavněná
A jak mrkev konzumovat? Výhodou mrkve je, že se může jíst čerstvě nastrouhaná k večeři nebo mezi jídly, protože dokonale zažene hlad vlivem obsažené vlákniny. K tomu je zdrojem cenných vitamínů, minerálů a antioxidantů, které posilní obranyschopnost a zlepší stav pokožky. Kromě toho se může pít čerstvě odšťavněná mrkvová šťáva, denní dávka by však neměla přesáhnout 350 mililitrů, protože větší množství nesnesou lidská játra, nadto může dojít ke kožním alergickým projevům.
Ingredience
V jaké další úpravě se hodí mrkev konzumovat? Bezpochyby v salátu v kombinaci s vajíčky, protože takové jídlo zlepší metabolismus a je možné jej jíst i v pozdních hodinách. Co je na salát třeba? Připravte si:
- mrkev – 3-4 ks
- vejce – 4 ks
- zakysaná smetana nebo jogurt – 60 g
- česnek – 1 stroužek
- sůl – podle chuti
- oblíbené koření – podle chuti
Postup přípravy
Čerstvou mrkev očistěte od hlíny a oškrábejte pomocí škrabky nebo nože, nastrouhejte na struhadle s velkými oky.
Mezitím dejte vařit běžným způsobem vajíčka. Po dovaření je nechte zchladnout, můžete použít trik s ledem, a oloupejte je. Vajíčka nakrájejte na malé kousky nebo kostičky.
Mrkev a vajíčka vsypejte do misky, přidejte prolisovaný česnek a osolte. Dochuťte oblíbeným nebo méně typickým kořením, koprem nebo mátou.
Dokonale promíchejte pomocí vidličky a můžete podávat. Milovníci sýra jej mohou přidat, obdobně se hodí do salátu přimíchat různá semínka, jablka, ředkvičky i maso nebo šunku.
V tomto případě ale připočítejte kalorie navíc, protože už se nejedná o lehký dietní salát jako v původní variantě.
Zdroj: babcineprzepisy.pl