Není na škodu, když si každá hospodyňka najde svůj oblíbený recept na naložené okurky. Ty mohou být k dispozici po celý rok, a protože je nyní sezona okurek v plném proudu, vyplatí se vyzkoušet také něco nového. Jaký způsobit nakládání okurek je v poslední době populární? Pojďte si s námi vyrobit křupavé naložené okurky, které budou chutnat každému.
Co budete potřebovat na jednu obrovskou lahev?
Okurky se většinou nakládají do malých půllitrových sklenic, ale tentokrát si připravíme velkou, třílitrovou lahev, do které se vejde spousta okurek a vydrží tak velmi dlouho. Při správném skladování se z jejich chuti můžete těšit i několik měsíců. Co budete potřebovat na nakládání okurek?
- 2 kg okurek
- 100 g soli
- 1 litr pitné vody
- 3 kopry
- 1 list křenu
- 1 hlava česneku
- 4 zrnka černého pepře
- 3 bobule jalovce
- 2 bobkové listy
- 1/4 pálivé papriky
- 2 třešňové listy
- 2 listy černého rybízu
- 2 dubové listy
Tento recept vypadá jako klasický, který se na naložení okurek používá již několik desetiletí. Upravit si ho můžete podle své chuti, něco ubrat, nějaké koření zase přidat. Základem tohoto receptu jsou nejen okurky, ale také pitná voda nebo kopr, který patří do každého nálevu na okurky.
Jak postupovat při samotné výrobě?
Okurky nejdříve umyjte a dejte na 3-4 hodiny do misky, do které dejte studenou vodu. Jestliže okurka bude ve vodě ještě déle, o to více pak bude křupavější. Kopr i další listy opláchněte pod studenou vodou. Na dno vypláchnuté a nejlépe sterilizované sklenice dejte polovinu umytých listů a také oloupaný česnek, papriku a pepř. Okurky do sklenice dávejte co nejpevněji. Uvařte litr vody, přidejte sůl a promíchejte. Nalijte vodu na okurku, přidejte zbývající listy a papriku.
Okurky nechte takto dva dny, poté nálev slijte, vyndejte také česnek a listy. Okurky umyjte, dejte do sklenic, přidejte kopr a česnek. Osolenou vodu pak stačí jen přefiltrovat přes cedník, provařit a nalít na naložené okurky. Otočte sklenici a nechte den otočené. Po tomto dni můžete sklenice uklidit na temné a chladné místo.
Zdroj: tudasfaja.com