Jak si připravit rajčata na celou zimu?

Máte až nadbytek rajčat, kečupu už několik litrů a nevíte, co se zbytkem udělat? Přinášíme recept, díky kterému budete mít rajčata připravená na zimu. Naložená rajčata jsou výbornou pochoutkou, kterou ocení děti i dospělí. Jestliže jste zavařená rajčata nikdy nejedli, přichází chvíle, kdy je potřeba to zkusit. Recept je jednoduchý a zvládne ho každý.

Reklama

Co si připravit na naložená rajčata?

Recept je opravdu jednoduchý. Na jeho přípravu budete potřebovat:

  • 6 kg rajčat
  • 4 ks kopru
  • 4-6 ks paprik
  • Listy černého rybízu
  • 2 stroužky česneku na jednu sklenici
  • 2 ks bobkových listů
  • 4-6 ks černého pepře
  • Sůl, cukr
  • Černé nové koření
https://pukuotukas.com/

Z tohoto receptu je uvedené množství pro deset sklenic o objemu 1 litr. Nejdříve si připravte sklenice, které musí být dokonale čisté, aby se dílo povedlo.

https://pukuotukas.com/

Na dno sklenic dejte koprové deštníky, poté rajčata, půlku papriky, listy rybízu, další rajčata, kopr, nasekaný česnek a pepř s bobkovými listy.

Reklama
https://pukuotukas.com/

Lák si připravíte jednoduchým způsobem

Zeleninu ve sklenicích zalijete vroucí vodou, počkáme deset minut a poté vodu slijeme. Lák si připravíte jednoduše – na deset sklenic budete potřebovat asi 6 litrů láku, ale můžete ho udělat trochu více. Na litr vody pak potřebujete 70 g cukru a 50 g soli. Sklenice se zeleninou naplňte lákem a uzavřete víčky.

https://pukuotukas.com/

Takto připravenou zeleninu můžete konzumovat po celý rok. Důležité je sklenice mít na chladném a temném místě a kontrolovat, jestli jsou víčka dostatečně zašroubovaná. Jinak by se zelenina mohla zkazit a velké zásoby by byly fuč. Z rajčat si také můžete udělat domácí kečup, který je snadný na přípravu. Lidé milují také sušená rajčata. Jsou už sice těžší na přípravu, ale výsledná chuť stojí za to. Hodí se do různých pokrmů, protože mají zvláštní chuť. V jídle je poznáte kdykoliv. Podobným způsobem si můžete naložit také okurky nebo květák.

Zdroj: pukuotukas.com

Reklama