Je to ideální předkrm například k masu, a to jak ke kuřecímu, tak i jiným druhům. Zkuste tuto omáčku také k rybám nebo knedlíkům. Je to velmi jednoduché na uvaření, a pokud omáčku budete dobře skladovat, může vám vydržet i několik měsíců. Připravte si pořádnou zásobu na zimu! Na jaře možná budete hledat poslední sklenici marně, protože prostě nezbyde.
Jak si připravit pikantní omáčku?
A co všechno budete potřebovat na přípravu?
- 3 kg rajčat
- 1 kg paprik
- 500 g mrkve
- 1 chilli papričku
- 5-6 stroužků česneku
- 200 ml slunečnicového oleje
- 1,5 lžičky mletého pepře
- 1,5 lžičky mleté červené papriky
- 3,5 lžíce soli
Nejdříve je nutné si připravit zeleninu. Umyjte ji, očistěte a odstraňte z ní semena a stopky. Pořádně ji prohlédněte, a jestli najdete nějakou poškozenu část, tak ji odstraňte. Nakonec dejte veškerou zeleninu do mixéru a rozmixujte. Musíte získat hmotu, se kterou se bude dobře pracovat. V mixéru bude práce rychleji hotová, ale pokud ho nemáte, musíte si poradit pomocí mlýnku.
Pikantní směsi si udělejte velké množství
Hotovou směs ze zeleniny dejte do pánve a sporák zapněte na mírný oheň. Přidejte olej, pepř a sůl. Když se směs začne vařit, tak stáhněte oheň a vařte takto asi půl hodiny. Je ale důležité zeleninu občas zamíchat, protože jinak hrozí, že se připálí nebo zhořkne a nebude dobrá. Po půl hodině vaření můžete směs nalít do sklenice, a pevně uzavřít víčko.
Skladujete ve sklepě, kde je temno a chladno, ale zvolit můžete také lednici. Jen sklenice nedávejte do dvířek, protože je v nich větší teplo, než v samotné lednici. Poté už stačit jen si pikantní směs a omáčku vychutnat společně s hotovým masem nebo knedlíky. Možná si ji budete chtít namazat i na obyčejný chléb. Fantazii se meze nekladnou, dávejte si ale pozor, abyste pikantní směsi měli dostatek!
Zdroj: skarbnychka-retseptiv.com.ua