Měli jste někdy domácí paštiku? Této neodoláte

Vepřová hlava společně s játry? I když byste to na talíři takto připravené možná nesnědli, rozhodně byste měli ochutnat alespoň paštiku, která je vyrobená právě z těchto dvou surovin. Díky nim bude paštika chutnat prostě dokonale. Navíc není těžké si ji připravit doma. Hodit se bude i jako náplň do koláčů! Vyzkoušejte a podělte se o recept také s přáteli.

Reklama

Paštika z vepřové hlavy a jater

Jaké ingredience si na paštiku připravit?

  • 1 prasečí hlavu
  • 2-3 kg drobů
  • 2 kg vepřových jater
  • 5 ks chleba
  • 5 ks cibule
  • 5 vajec
  • Balení pepře
  • 0,3-0,5 g soli

Vepřovou hlavu si nejdříve naložte do studené čist vody a nechte ji tam ponořenou několik hodin. Vodu pak slijte, očistěte hlavu od nečistot. Použijte k tomu ostrý nůž, aby byl řezy opravdu kvalitní a důkladné. Hlavu pak nakrájejte na několik částí – musí se celá hlava vejít do hrnce. Omyjte kousky, zalijte vodu a provařte je, aby se od kostí oddělilo maso. To pak umelte v mlýnku na maso.

Paštika se v troubě bude vařit až 6 hodin

To samé udělejte také s játry, které smíchejte s mletou vepřovou hlavou. Vepřový bůček a cibule přidejte očištěné a nakrájené k mletému masu, promíchejte, osolte a opepřete. Kromě pepře ale vyzkoušejte také jiné koření, podle své chuti. Hmotu pak dejte do čistých sklenic, nejlépe po 500 gramech. Zakryjte a skleničky dejte do studené trouby.

Reklama
https://skarbnychka-retseptiv.com.ua/

Tu pak zapněte na 180 stupňů a vařte paštiku asi 5-6 hodin podle toho, jaký máte typ trouby. Z trouby je pak vyndejte, zavíčkujte, ochlaďte nebo nechte několik hodin vychladnout a skladujte je na tmavém a chladném místě, například ve sklepě. Paštiku budete mít kdykoliv připravenou a pokud ji budete správně skladovat, vydrží i několik týdnů. Namazat si ji můžete nejen na chléb, ale také ji použít jako náplň do slaných dezertů. Uvidíte, že mezi kupovanou a doma vyrobenou je obrovský rozdíl.

Zdroj: skarbnychka-retseptiv.com.ua

Reklama