Zavařování hub? Tenhle recept je univerzální pro všechny lesní druhy!

Letošní houbařská sezóna začala sice pozdě, ale naštěstí je bohatá a každý nosí z lesa košíky plné zdravých hub. Co s nimi? Rozhodně rodina ocení k večeři smaženici z čerstvých hub nebo míchaná vajíčka s čerstvými hříbky, případně k obědu polévku z lišek nebo oblíbenou bramboračku či houbovou omáčku s knedlíkem. Část hub se jistě vyplatí usušit na zimní měsíce, aby byly zásoby na přípravu chutných pokrmů. Pořád zbývají ještě v košíku? Je na čase je zavařit!

Reklama

Ingredience:

Co budete na přípravu zavařovaných hub potřebovat? Především lesní houby nehledě na druh o objemu asi osmi litrového kbelíku, případně je nutné množství nálevu upravit. Recept se může použít na veškeré lesní houby, které s oblibou sbíráte. Houby musí být pevné, očištěné a nesmí být nikterak poškozené od slimáků či červů. Zavařují se pouze houby zcela čerstvé bez známek hniloby. A co si nachystat na nálev? Připravte si:

  • voda – 2 l
  • sůl – 2 lžíce
  • cukr – 2 lžíce
  • ocet lihový – 7 lžic
  • celý pepř – 1 lžičku kuliček
  • bobkový list – 7-9 ks
  • nové koření – dle chuti
  • hřebíček – dle chuti

Postup přípravy:

Očištěné a omyté houby nakrájejte na prkénku a vložte do hrnce s vodou. Vařte po dobu asi 20 minut na mírném plamenu, následně je sceďte a propláchněte pod studenou tekoucí vodou. Houby nabobtnají, dejte je stranou a připravte si zatím nálev.

Vlijte vodu do hrnce, přidejte všechny přísady na nálev, vložte houby a vařte po dobu 15-20 minut. Během této doby si připravte omyté zavařovací sklenice, propláchněte je vařící vodou. Následně do nich vložte houby a zalijte nálevem, zašroubujte a nechte vychladnout.

Reklama

Houby se skladují v chladu a temnu, například ve spíži. Takto zavařované houby vydrží po celou zimu, mohou se jíst hned po otevření, případně propláchnout a použít do pomazánek, do omáčky nebo do polévek. Chutnají skvěle i v kombinaci se zakysanou smetanou a česnekem.

Zdroj: plyashka.com

Reklama