Jablečná roláda je oblíbeným dezertem po celém světě. Čechy jsou vyhlášené vynikajícími jablky a mnoho lidí si je pěstuje na zahradě. Využijte toho a naučte se nejlepší recept na velmi snadný a rychlý dezert z jablek, který se skvěle hodí pro dospělé k odpolední kávě i pro děti k snídani. Překvapte svou rodinu i přátele. Uvidíte, že po vás budou chtít ihned váš tajný recept!
Co budete potřebovat?
Na samotnou základnu rolády potřebujete 120 gramů pšeničné mouky, 120 gramů cukru, 3 vejce, 1 lžičku prášku do pečiva a vanilku podle chuti (jestli ji budete chtít použít). Na náplň potřebujete 4 nastrouhaná jablka, 2 lžičky cukru, 1 polévkovou lžíci citronové šťávy a skořici podle chuti. Jestli nemáte rádi skořici, nemusíte ji tam dávat. Na posypání nezapomeňte moučkový cukr.
Pracovní postup
V první řadě budete potřebovat velkou mísu, jablka a struhadlo. Nastrouhejte jablka na hrubém struhadle a smíchejte jablka s cukrem. Pokapejte ovoce citronovou šťávou a skořicí.
Potom můžete začít s přípravou těsta. Do čisté mísy vložte vejce a cukr. Důkladně promíchejte. Přidejte vanilku. Ručně zamíchejte a přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva.
Plech vyložte pečicím papírem a lehce vymažte tukem. Na plech rozložte nastrouhaná jablka. Nyní vezměte připravené těsto a rovnoměrně do rozetřete na jablečnou vrstvu. Povrch dezertů důkladně uhlaďte stěrkou.
Hotové těsto vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte po dobu 25 minut. Jakmile bude těsto upečené, obraťte ho pomocí pečicího papíru, opatrně papír odstraňte a těsto s náplní opatrně srolujte.
Získáte nádhernou roládu s jablečnou náplní, kterou si vychutná každá návštěva a každý člen rodiny.
Dochuťte roládu podle svého
Upečený a srolovaný dezert můžete posypat moučkovým cukrem. To ale není jediná možnost, jak si můžete dezert oživit. Při prvním pokusu doporučujeme tento recept. Při dalším pečení můžete do náplně přidat pár nasekaných vlašských ořechů, díky kterým bude roláda ještě více připomínat klasický štrůdl. Přidat můžete také hrozinky nebo jiné suroviny, které máte s jablky rádi.
Zdroj: babcineprzepisy.pl