Recept na italský koláč vás překvapí a potěší o Vánocích

Vláčné těsto, jemný krém a křupavá čokoláda tvoří jedinečnou kombinaci, kterou musíte ochutnat. Italové jsou známí tím, že milují kvalitní ingredience a jednoduchost. Díky tomu bude dnešní recept velmi jednoduchý, elegantní, krásný a vynikající v jednom. Vyzkoušet ho můžete o Vánocích, kdy zaručeně ozdobí váš sváteční stůl a potěší všechny, kdo ho ochutnají.

Co budete potřebovat?

Na základ dortu potřebujete 1 šálek mouky, 150 gramů vlašských ořechů, 150 gramů cukru, 4 vaječné bílky, špetku soli a kyselinu citronovou. Na výrobu náplně budete potřebovat 80 + 30 + 5 gramů hořké čokolády, 1/3 šálku moučkového cukru a 300 ml smetany. Uvidíte, že výroba tohoto jedinečného dezertu je velmi jednoduchá a zvládnete ho i vy.

Pracovní postup

Vlašské ořechy opražte na suché pánvi a nasekejte je najemno. Nesmíte z nich ale udělat prášek. Vyšlehejte bílky se špetkou soli a kyselinou citronovou. Postupně přidávejte cukr a šlehejte, dokud nezískáte tuhou hmotu. Potom přidejte mouku a ořechy. Důkladně promíchejte těsto do hladka. Dávejte si ale pozor, abyste těsto nepřemíchali. Z pečicího papíru vystříhejte 6 koleček o průměru 18 centimetrů.

Čtěte také: Palačinky, skrze něž neproteče žádná náplň. Trik spočívá ve správných ingrediencích

Každý kruh posypte moukou a potom na něj dejte těsto. Pečte těsto v troubě vyhřáté na 220 stupňů po dobu 5 minut. Až budete těsto vytahovat z trouby, pomocí stěrky ho sundejte z pečicího papíru. Nechte těsto trochu vychladnout a mezitím si rozpusťte 80 gramů čokolády ve vodní lázni.

Ještě chvilku a dort bude hotový!

Po upečení získáte 6 sušenek. Štětcem potřete pět z nich čokoládou, šestou sušenku nenatírejte. Nechte vše vychladnout. Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem a 4 lžíce vložte do mísy. Do zbylého krému přidejte 30 gramů nastrouhané čokolády. Každou sušenku natřete šlehačkou. Složte všechny sušenky k sobě a přikryjte vrchní vrstvou. Celý dort potřete šlehačkou bez čokolády. Vršek dortu posypte nastrouhanou čokoládou. Vložte na pár hodin do lednice a máte hotovo!

https://www.babcineprzepisy.pl/

Zdroj: babcineprzepisy.pl