Castella je velmi oblíbený dezert. Původem pochází z Tchaj-wanu, ale velmi si ho oblíbili Japonci. Tato nadýchaná delikatesa zachutná nejen vám, ale také každému, kdo ji u vás ochutná. Na výrobu je poměrně jednoduchá, i když se peče ve vodní lázni přímo v troubě. Pamatujte, že množství přísad závisí na velikosti formy. Následující recept je pro čtvercovou formu o velikosti 18 centimetrů.
Co budete potřebovat?
Kromě správné formy a pekáče s vodní lázní budete potřebovat jen pár základních ingrediencí, ze kterých pomocí jedinečného postupu vytvoříte světovou delikatesu. Na výrobu potřebujete 100 gramů pšeničné mouky, 100 gramů másla, 100 ml mléka, 100 gramů cukru, 6 vajec a vanilkový extrakt podle chuti.
Pracovní postup
Nejdříve si připravte několik misek. Oddělte bílky od žloutků. Mouku prosejte. Potom v hrnci smíchejte mléko a máslo. Nechte máslo rozpustit na mírném ohni. Horkou směs nalijte do mouky a důkladně promíchejte.
Do těsta potom po jednom přidávejte žloutky a po každém z nich směs důkladně promíchejte. Následně do těsta přidejte podle chuti tekutý vanilkový extrakt.
Bílky vyšlehejte s cukrem do tuhého sněhu. Až budou bílky nádherně tuhé, přidejte do nich připravené těsto. Jemně hmotu promíchejte pomocí metličky. Současně míchejte těsto po směru hodinových ručiček a pohybujte mísou proti směru hodinových ručiček. Možná to zní podivně, ale těsto bude díky tomu velmi nadýchané a získá správnou strukturu.
Připravte si vodní lázeň a dezert upečte v troubě
Čtvercovou formu vyložte pečicím papírem. Vnější stranu zabalte do potravinářské fólie a potom do alobalu.
Vložte formu do většího pekáče a nalijte do něj horkou vodu o teplotě alespoň 80 stupňů. Díky tomu získáte vodní lázeň. Dort nalijte do formy.
Formu vložte do vodní lázně a pečte v troubě předehřáté na 150 stupňů po dobu 65-70 minut.
Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: deliciousrecipesone.com