Bramborová kaše patří mezi oblíbené úpravy brambor, které si můžete připravit doma. Většina lidí to vidí jako banální pokrm. Francouzský kuchař ho ovšem dokázal povýšit na umělecké dílo, za které dokonce získal hvězdu Michelin. Všichni, kdo ochutnali bramborovou kaši od Joëla Robuchona, řekli, že nic takového v životě neměli v ústech. Nyní si ji můžete doma připravit i vy.
Co potřebujete na výrobu nejlepší bramborové kaše na světě?
Na výrobu bramborové kaše podle michelinského kuchaře potřebujete 1 kilogram brambor (odrůda Ratte nebo Yukon), 250 gramů studeného másla nakrájeného na kostky, 250 ml mléka, sůl a pepř na dochucení podle vlastní chuti. Nic jiného na výrobu potřebovat nebudete. Tyto složky máte jistě neustále po ruce, takže to pro vás nebude problém.
Pracovní postup
Brambory v první řadě opláchněte a uvařte ve slupce v osolené vodě. Jakmile budou uvařené, slijte vodu a nechte brambory trochu vychladnout. Potom je můžete oloupat. Mléko zahřejte na nepřilnavé pánvi. Brambory rozmačkejte přes husté síto nebo speciální lis na brambory. Potom můžete bramborovou kaši přidat do čisté pánve, důkladně promíchat a na středním ohni vařit 5 minut.
Tento krok je nutný k tomu, abyste odstranili z brambor přebytečnou vodu. Za stálého míchání brambor na mírném ohni přidejte máslo na kostičky. Tajemství bramborové kaše spočívá právě v míchání. Díky tomu bude kaše lehká a nadýchaná. Až zpracujete veškeré máslo, můžete přidat mléko. Nezapomeňte neustále míchat, abyste dosáhli správné struktury.
Poslední krok a máte hotovo!
Jako poslední krok je nutné hotovou bramborovou kaši přefiltrovat přes jemné síto, abyste odstranili všechny hrudky. Tímto postupem získáte stejně dobrou kaši, jako mají k dispozici hosté jednoho z nejlepších francouzských kuchařů, který se pyšní michelinskou hvězdou. Vyzkoušejte tento postup doma a uvidíte, že bude kaše chutnat úplně jinak.
Zdroj: twice.hu