Rychlý recept na vývar bez použití bujónu, který si vychutnáte

Vývar patří mezi základní pokrmy, které si doma připravuje každý z nás. Pravdou je, že na klasický vývar potřebujete hodně času. Ten ale v kuchyni vždy nemáte. Jednou možností je přidat bujónovou kostku, která ovšem není moc zdravá. A druhou možností je dnešní recept, který vám dopřeje zdravý vývar s klasickou chutí, který bude hotový za půl hodiny.

Reklama

Jak připravit rychlý vývar bez bujónu

Expresní vývar můžete připravit ve třech variantách: veganský, vegetariánský a masový vývar. Od sebe se liší pouze použitými surovinami, ale postup je u všech prakticky stejný. V případě veganského vývaru budete potřebovat klasickou vývarovou (kořenovou) zeleninu, kterou před vložením do hrnce spálíte v troubě na funkci grilu. Potom zeleninu zalijete vodou a přidáte nové koření, bobkový list, sůl a pepř.

https://www.pexels.com/

Ve vegetariánské verzi udělejte se zeleninou to samé. Až se vývar začne vařit, přidejte nastrouhaný tvrdý sýr, aby se vývar omastil a měl silnější chuť. Při vaření masového vývaru je to stejné, ale do trouby na grilování vložíte maso místo zeleniny. Jednoduše maso ugrilujte v troubě, aby vyniklo jeho silné aroma, vložte maso do vody a vařte jako klasický vývar.

Jak pokračovat dál?

Celý vývar vařte, dokud nebudou všechny suroviny měkké. Mělo by to zabrat asi 30 minut. Tímto způsobem si můžete doma připravit extrémně rychlý vývar. Ukázalo se, že je to neuvěřitelně jednoduché a stejně dobré jako klasický vývar, který byste vařili celé hodiny. Velkou výhodou je, že na tomto vývaru můžete ušetřit za energie.

Reklama
https://www.pexels.com/

Na rozdíl od klasického vývaru vás totiž bude stát jen zlomek energie, kterou byste museli použít na 3-4 hodinové vaření vývaru. Až budete mít hotovou vývarovou zeleninu, můžete ji zpracovat ještě jednou. Připravit z ní můžete zeleninový salát, nádivku do placiček nebo zeleninovou paštiku. Stejně tak ji můžete přidat do rýže nebo jiné přílohy.

Zdroj: pikio.pl

Reklama