Jablečné koláče jsou extrémně oblíbené po celém světě. Američané je milují, ale i v Čechách jde o velmi oblíbený dezert. Na internetu najdete nespočet receptů, které si doma můžete připravit a vyzkoušet jejich chuť. Mnoho z nich vás vyjde poměrně draho, protože do nich musíte dát hodně másla a vajec. Obojí je dnes velmi drahé, což hodně lidí odrazuje od přípravy této pochoutky.
Naštěstí pro vás máme velmi jednoduché recepty, které zvládne každý. Doma je připravíte během chvilky a neutratíte příliš mnoho peněz, protože nepotřebujete téměř žádné vejce ani máslo. Díky tomu budou koláče také zdravější a vaše rodina si je zaručeně vychutná. Následující recepty jsou ideální na kulatou formu o průměru 24-26 centimetrů.
Jednoduchý jablečný koláč – ingredience
První recept je úžasný nejen díky své jednoduchosti, ale také malému množství surovin, které na něj potřebujete. Na výrobu tohoto koláče potřebujete jen 2 vejce, 200 gramů cukru, 1 lžičku vanilkového cukru nebo pomerančové kůry, 250 mililitrů kefíru, 250 gramů mouky, 50 gramů másla a 2-3 kusy jablek.
Kromě toho si musíte připravit také koření, které dá koláči jedinečnou a zcela typickou chuť. Jistě vás nepřekvapí, že potřebujete ¼ lžičky soli, 1 lžičku prášku do pečiva a 1 lžičku skořice. Všechny ingredience si připravte předem, abyste měli vše po ruce, až začnete s pečením. Je to velmi důležité, abyste nemuseli při výrobě koláče odbíhat pro další suroviny.
Pracovní postup
Smíchejte vejce s cukrem a sůl s vanilkou. Potom přidejte máslo o pokojové teplotě a důkladně promíchejte. Nalijte do směsi kefír, který bude také o pokojové teplotě. Následně přidejte prášek do pečiva a prosátou mouku. Vypracujte hladké a homogenní těsto. Těsto by mělo připomínat hustou zakysanou smetanu.
Dno formy vyložte pečicím papírem a vymažte olejem. Díky tomu koláč po upečení velmi jednoduše vyjmete z formy. Nalijte těsto do formy a na jeho povrch rozložte nakrájená jablka. Zasypejte je skořicí podle chuti. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu 25-30 minut. Pomocí párátka zkontrolujte, jestli je těsto hotové. Nakonec koláč nechte vychladnout a ozdobte moučkovým cukrem.
Neuvěřitelně jednoduchý recept na jablečný koláč – ingredience
Tento recept na jedinečný dezert pochází z Itálie a najdete ho pod názvem Sbricolata. Postup je velmi jednoduchý, což je pro italské recepty typické. Navíc je neuvěřitelně chutný. Velkou výhodou tohoto receptu je fakt, že potřebujete jen pár ingrediencí a vykouzlíte z nich vynikající koláč pro celou rodinu nebo návštěvy. Podívejte se, co budete potřebovat na výrobu.
Předem si připravte 300 gramů pšeničné mouky, 120 gramů másla, 1 velké vejce, 1 lžičku prášku do pečiva, 3-4 kusy jablek, 80 gramů cukru a šťávu z poloviny citronu. Není to mnoho surovin, ale spolehlivě z nich získáte úžasný koláč plný chutí. S citronovou šťávou postupujte opatrně a podle své chuti.
Pracovní postup
Všechna jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky. Potom k nim přidejte 80 gramů cukru a citronovou šťávu. Orestujte ovoce na pánvi, dokud nebude nádherně měkké a sladké. Zatímco bude náplň chladnout, můžete si připravit drobenku. Smíchejte ostatní ingredience a rukama je rozbijte na drobenku, která bude fungovat jako základ i vrchní vrstva.
Dno formy o průměru 20 centimetrů vyložte pečicím papírem a vymažte olejem. Můžete použít také máslo nebo tuk ve spreji. Vezměte polovinu drobenky a nasypte ji na dno formy. Tímto způsobem vytvoříte dno koláče. Nezapomeňte na menší strany, které budou držet náplň budoucího koláče. Do formy nalijte náplň. Zakryjte druhou polovinou drobenky. Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte po dobu 35-45 minut.
Domácí jablečný koláč bez vajec a másla – ingredience
Poslední recept, který si dnes představíme, je ještě jednodušší a levnější. Nepotřebujete na něj žádná vejce ani máslo. Na výrobu tohoto koláče budete potřebovat 320 gramů mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 7-8 lžic cukru, špetku soli, 3-4 kusy jablek, 300 mililitrů mléka, 100 mililitrů rostlinného oleje bez zápachu a 1 polévkovou lžíci citronové šťávy.
Pracovní postup
V první řadě smíchejte všechny suché ingredience. Přidejte všechny tekuté ingredience a znovu důkladně promíchejte. Těsto musí být hladké a homogenní. Jablka nakrájejte na plátky nebo kostičky podle toho, jak se vám to bude více líbit. Připravte si vhodnou (kulatou) formu a vymažte ji olejem. Potom ji lehce vysypejte moukou. Vložte do ní nakrájené ovoce a zalijte těstem. Vložte formu do trouby předehřáté na 200 stupňů po dobu 50-55 minut do zlatova. Pomocí párátka zkontrolujte, jestli je těsto hotové.
Zdroj: uberalles.live