Obrácený švestkový koláč je skvělou příležitostí, jak zužitkovat švestky. Zároveň jde také o úžasnou možnost, jak si vychutnat toto ovoce jiným způsobem. Dnes vám představíme zajímavý a jednoduchý recept, který si zamilujete. A chutnat bude také celé rodině i návštěvám, kterým ho naservírujete. Podívejme se, co budete na výrobu potřebovat.
Co budete potřebovat?
Tento dezert se skládá ze dvou částí. Potřebovat budete samozřejmě švestky (700 gramů, omyté, vypeckované a rozpůlené). Na těsto si připravte 4 vejce, 10 lžic moučkového cukru, 5 lžic oleje, 20 lžic mléka (150 ml), 20 lžic mouky, 1 prášek do pečiva, špetku soli a 2 lžíce kakaa. Na krém potřebujete 3 lžíce cukru, 3 lžíce krupice, 3 šálky zakysané smetany, 3 balíčky vanilkového cukru a nastrouhanou čokoládu.
Pracovní postup
Švestky naskládejte na menší hluboký plech (32×22 cm) vyložený pečicím papírem. Posypte je cukrem a vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů na 15 minut.
Na těsto vyšlehejte žloutky s cukrem. Přidejte olej, mléko, mouku a prášek do pečiva. Přidejte vyšlehaný sníh z bílků se špetkou soli. Těsto rozdělte na dvě části a do jedné přidejte kakao. Švestky posypte krupicí, nalijte světlé a potom tmavé těsto.
Takto připravený dezert pečte 20 minut na 180 stupňů. Poté ho vyndejte z trouby a otočte na čistý plech. Nechte vychladnout a potřete krémem z kysané smetany, krupicového a vanilkového cukru. Nakonec celý dezert posypte strouhanou čokoládou.
Vložte do lednice a nechte koláč dokonale ztuhnout. Potom ho můžete servírovat nedočkavým členům rodiny nebo hostům.
Jaké další dezerty připravit ze švestek?
Švestky jsou ideální ve spojení s mnoha surovinami, včetně tvarohu. Tvarohová zmrzlina s povidly a švestkami bude zajímavým osvěžením. Připravit si můžete také klasické šišky s mákem se švestkovými povidly nebo plněné knedlíky tímto ovocem. Švestky ale nemusíte nutně používat jen na dezerty. Taková kachna na švestkách bude chutnat velmi dobře a doplní chuť masa.
Zdroj: smakdnia.pl