V posledních letech se ukázalo, že péct si vlastní pečivo je velmi ekonomické a domácí chléb vždy chutná lépe. Dobrou zprávou je, že si na něj nemusíte nutně zakládat kvásek. Některé recepty totiž vyžadují jen obyčejné droždí, které najdete v každých potravinách. Postup je díky tomu mnohem rychlejší a méně náročný.
Příprava domácího chleba není složitá, ale musíte se naučit vlastní (dobrý) postup. Jediným způsobem je neustále zkoušet nové postupy a recepty. Jeden z nich vám bude naprosto vyhovovat a u něj byste měli zůstat. Kupovaný chléb už nikdy nebudete potřebovat. Vyzkoušejte tento recept a uvidíte, jestli vaší rodině bude chutnat. Podle nás je vynikající!
Co budete potřebovat?
Na výrobu domácího chleba potřebujete jen pár věcí. Žádná z nich není drahá, a proto se vám příprava chleba doma rozhodně vyplatí. Na výrobu pro tento recept potřebujete 50 dkg hladké mouky, 2,5 dkg droždí, 1 polévkovou lžíci cukru, 1 polévkovou lžíci soli, 270 ml vlažné vody a 4 dkg rostlinného oleje. Nic jiného na domácí chléb nepotřebujete. Tohle a trochu času.
Pracovní postup
V první řadě vezměte misku a rozmíchejte droždí ve vodě s cukrem. Nechte droždí odležet, aby vznikl kvásek. Potom přidejte do hluboké mísy všechny ostatní ingredience, včetně kvásku. Začněte s ručním hnětením a pokračujte po dobu asi 10 minut. Použít můžete také kuchyňského robota s hákem. Dostatečně velký plech nebo pekáč vyložte pečicím papírem.
Těstu dejte tvar chleba a položte ho doprostřed plechu. Nechte 50 minut kynout. Potom těsto nařízněte a vrchní část potřete mlékem nebo rozšlehaným vejcem. Troubu předehřejte na 180 stupňů a do pánve napusťte asi 1 litr vody. Pánev položte na dno trouby. Chléb pečte po dobu 50 minut. Po prvním vyzkoušení ho budete zaručeně dělat mnohem častěji a na kupovaný chléb rychle zapomenete.
Zdroj: egyszerugyorsreceptek.com