Jak na rychlý oběd nebo večeři? Čím dochutit vařené maso? Pesto je sázkou na jistotu, proto se hodí mít vždy skleničku této tradiční omáčky v chladničce. Jenže, ceny kupovaných jsou dosti vysoké. Nezbývá než si připravit vlastní. A nemusí být nutně z bazalky, které se v této roční době nedostává ve velkém množství. Ideální je použít to, co právě roste, například čerstvé křenové listy.
Ingredience na pesto z křenových listů
Co bude na přípravu této delikátní omáčky potřeba? Rozhodně dostatek křenových listů, které se používají v jarním období do salátů. Jsou křupavé a sbírají se hned poté, co se vyklubou ze země. Lze je poznat podle typického vroubkování, navíc je stačí promnout v ruce a rozline se příjemná křenová vůně. Jejich výhodou je, že nejsou tolik štiplavé jako samotný kořen, proto dobře oživí obyčejné těstoviny, brambory nebo vařené maso. Jak si z listů připravit pesto? Na přípravu budete potřebovat:
- listy křenu – 6 ks
- kopr, petržel a koriandr – 100 g (koriandr lze vynechat)
- zelená paprika – 250 g
- feferonka – 1-2 ks
- česnek – 150 g
- vlašské ořechy – 200 g
- sůl – cca 2-3 lžičky
- rostlinný olej – 150 ml
Postup přípravy:
Nejprve si připravte vlašské ořechy, které musí být dokonale očištěné. Pozor, aby nebyly plesnivé nebo zčernalé, které mívají hořkou příchuť. Vsypte je do mixéru a namelte najemno. Do nádoby přidejte ještě sladkou zelenou papriku, kterou předtím dobře omyjte a zbavte semínek, nakrájejte na menší kusy. Dále vložte oloupané stroužky česneku a omytou a očištěnou od semínek zelenou feferonku.
Listy petržele, kopr a případně koriandr také dokonale omyjte pod studenou tekoucí vodou, nakrájejte na menší kusy a přidejte do mixéru, opět rozmělněte. Zbývá směs dosolit a zředit rostlinným olejem, ideální je použít řepkový, slunečnicový nebo olivový. Vymyté zavařovací skleničky prolijte vařící vodou, aby byly sterilní. Následně směs do nich napěchujte a uzavřete. Uchovávejte v chladničce po dobu maximálně šesti měsíců.
Zdroj: pukuotukas.com