Saláty. Téma dlouhých debat hospodyněk po celém světě. Existuje totiž nepřeberně druhů různých salátů. V tuzemsku jsou typické majonézové, jinde zase milují přidávat kuskus nebo těstoviny. Ve Středomoří nedají dopustit na zeleninové s olivami a kousky ovčího sýra nebo servírované se zastřenými vejci. Své nezastupitelné místo mají též rybí verze, které jsou populární nejen ve Skandinávii, ale i ve východoevropských zemích. Právě jeden z místních receptů láká na vůni krabích tyčinek.
Tradice salátů
Saláty znali už starověcí Řekové, kteří míchali směsi zelených salátů. Ve 14. století se první recept na salát v dnešním slova smyslu objevil v britské kuchařce. Saláty se objevovaly na slavnostních šlechtických tabulích, v moderní době si bez nich nedokáže představit všední oběd nebo večeři. O důvod víc, proč se seznámit s novým receptem, který nabízí netradiční kombinaci krabích tyčinek a salátové okurky.
Ingredience na salát s krabími tyčinkami
Co je potřeba na delikátní salát? Připravte si:
- okurka – 1 ks
- krabí tyčinky – 150 g
- vejce – 4 ks
- zakysaná smetana – 1 lžíce
- majonéza – 2 lžíce
- česnek – 1 stroužek
- jarní cibulka – 1 svazek
- kopr – 1 snítka
- sůl – dle chuti
Postup přípravy:
Čím začít? Okurkou! Omytá salátová okurka se nakrájí na prkénku na drobné kostičky. Krabí tyčinky, které se prodávají též pod názvem surimi, se nechají rozmrazit, po vyjmutí z obalu se nakrájí na jemné plátky. Mezitím se uvaří vajíčka natvrdo a nechají vychladnout, poté se také nakrájí na kostičky.
Jarní cibulka se omyje a nakrájí se včetně výhonků na tenká kolečka. V menší misce se promíchá hustá zakysaná smetana s prolisovaným stroužkem česneku a přidá se nadrobno nasekaný voňavý kopr. Směs se dosolí dle chuti. Všechny ingredience se promíchají, salát se nechá chvilku chladit a může se podávat s čerstvým pečivem.
Zdroj: souspark.ru