Kdo by nemiloval kousek lahodného dortíku ke kávě? Chuť hořké černé kávy ve spojení se sladkým dezertem je prostě neodolatelnou kombinací, po které sáhne rád každý. Jenže komu by se chtělo stát v létě dlouhé hodiny u sporáku a chystat dort jako z kavárny? Naštěstí existují recepty, které doslova vytrhnou takzvaně „trn z paty“ a zachrání nedělní odpolední posezení s přáteli a rodinou. Jak připravit nadýchané máslové řezy s čokoládou?
Ingredience:
Co budete na přípravu tohoto dezertu, kde hraje hlavní roli mléko, máslo a poctivá hořká čokoláda potřebovat? Kromě těchto přísad si musíte nachystat:
- vejce – 8 ks
- kakaový prášek – 2 lžíce
- máslo – 250 g
- cukr – 3 lžíce
- mouka – 130 g
- mléko – 560 ml
- hořká čokoláda – 150 g
- vanilkový cukr – 20 g
- sůl – špetka
Postup přípravy:
Do hluboké kovové nebo skleněné mísy šest žloutků a našlehejte je pomocí mixéru. Obdobně rozšlehejte bílky se špetkou soli do husté a pevné pěny. Poté je pomocí lžíce nebo špachtle promíchejte spolu, vždy míchejte odspodu nahoru, následně přidejte prosátou mouku, kakaový prášek a vymíchejte hladkou hmotu.
Připravte si plech, který vyložte pečicím papírem, těsto na něj vylijete a dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů. Korpus bude hotový po cca 25 minutách pečení. Po vyjmutí z trouby jej nechte zchladnout a pusťte se do přípravy krému.
Začněte opět s vejci, tentokrát pouze s bílky, které vlijte do misky a šlehejte ručně pomocí metly nebo elektrického mixéru. Po vyšlehání sněhu přisypejte 30 gramů mouky a přilijte ohřáté mléko. Za stálého míchání přidejte máslo rozpuštěné ve vodní lázni. Po zamíchání přisypejte ještě vanilkový cukr.
Vznikne hladký krém, kterým se pomaže studený korpus.
Čokoláda se rozpustí v kastrůlku ve vodní lázni a rozetře na krémovou vrstvu, poté se dezert nechá tři hodiny chladit, může se podávat.
Zdroj: iladies.ro