Receptů na kyselé zelí v nálevu je obrovské množství. Každému samozřejmě vyhovuje jiný recept a mnohdy se postupy a recepty dědí z generace na generaci. Každý si je může trochu obměňovat podle vlastní chuti, ale všichni bychom si je měli připravit. Díky tomu si užijete skvělou chuť zelí i uprostřed zimy. Poradíme vám, jak tuto pochoutku udělat velmi rychle. Velkou výhodou tohoto postupu je, že si naložené zelí vychutnáte jen po několika dnech.
Co budete potřebovat?
Na přípravu kyselého zelí potřebujete jen pár surovin. Základem je samozřejmě zelí a mrkev. Na ochucení a zároveň konzervaci potřebujete 1 polékovou lžíci soli, 1 polévkovou lžíci cukru a studenou (převařenou) vodu. Do směsi můžete přidat také své oblíbené koření. Jestli nechcete používat cukr, můžete klidně použít místo něj med. Zelí potom bude rozhodně zdravější a bude chutnat stejně dobře. Podívejme se na postup při nakládání zelí.
Pracovní postup
Zelí a mrkev očistěte, omyjte a nastrouhejte na tenké nudličky. Vložte obojí do 3litové sklenice nebo sudu. Musíte na zeleninu hodně tlačit, aby se jí tam dostalo co nejvíce. Převařte studenou vodu a potom ji nalijte do sklenice. Počkejte, protože zelenina musí vodu trochu vsáknout. Potom musíte přidat další množství převařené vody, abyste naplnili celou nádobu. Nezáleží na tom, jestli použijete velké sklenice nebo tradiční sudy na přípravu zelí. Sklenice je praktická a snadno ji uskladníte i v bytě.
Jakmile nádobu naplníte dostatečným množstvím vody, přidejte sůl a cukr. Voda musí zakrýt veškerou zeleninu. Láhev vložte do hlubší mísy, protože zelenina ještě pustí šťávu. Po jednom nebo dvou dnech bude zelí hotové. Položte si trochu zelí na talíř, nakrájejte si tenká kolečka cibule, zalijte olivovým olejem a můžete si ho vychutnat naplno. Stejně tak ho můžete použít jako zeleninovou přílohu k masu nebo jiným pokrmům.
Zdroj: tudasfaja.com