Křupavé a slané tyčinky se stanou velkým hitem ihned poté, co je poprvé ochutnáte. Není nic lepšího, než si dát na svačinu, večer k filmu nebo na oslavě narozenin něco slaného. Tyto tyčinky snadno připravíte doma, nemusíte nic kupovat a jejich výroba je velmi levná. Navíc ji zvládnou i lidé, kteří běžně nepečou a chtějí se naučit něco nového. Poradíme vám, jak si můžete tento křupavý zázrak připravit ve své kuchyni a vychutnat si je kdykoli na ně budete mít chuť.
Co budete potřebovat?
Na samotné tyčinky doopravdy potřebujete jen 7 surovin. Připravte si:
- 35 dkg mouky,
- 20 dkg margarínu,
- 1 žloutek, špetku soli,
- 70 ml mléka,
- ½ balíčku prášku do pečiva,
- 1 šálek cukru.
Nic jiného na křupavé těsto nepotřebujete. Na potření před pečením si připravte 1 celé vejce. A nezapomeňte na něco, čím tyčinky ozdobíte. Přidat můžete strouhaný sýr nebo kmín. Stejně tak se na vršek skvěle hodí hrubá sůl. To, čím tyčinky dochutíte, je pouze na vás.
Pracovní postup
Připravte si středně velkou mísu. Nasypte do ní mouku a přidejte sůl. Potom do ní rozdrobte margarín o pokojové teplotě. Přidejte žloutek, prášek do pečiva a vlažné mléko. Důkladně promíchejte. Po chvilce získáte těsto, které budete měkké, lehké a nelepivé. Nebojte se a pusťte se do hnětení rukama. Díky tomu získáte nejlepší těsto, které se bude skvěle hodit na přípravu těchto vynikajících tyčinek. Jakmile budete mít hotové těsto, máte téměř hotovo.
Těsto vyválejte na půl centimetru silný plát. Použijte ostrý nůž nebo kráječ na těsto a vytvořte asi 1 centimetr široké tyčinky. Každá z nich by měla být dlouhá asi 7-8 centimetrů. Plech vyložte pečicím papírem a vyskládejte na něj připravené tyčinky. Každou tyčinku potřete rozšlehaným vejcem, posypte strouhaným sýrem a malým množstvím kmínu. Nechte mezi nimi trochu místa, protože nakynou a mohly by se spojit dohromady. Pečte při vysoké teplotě, dokud nebudou krásně zlaté.
Zdroj: egyszerugyorsreceptek.com