Tradiční vánoční štola podle starého receptu

O Vánocích si můžete připravit mnoho receptů, které přinesou úžasnou atmosféru. Navíc budou krásně vonět, takže si užijete i pravé vánoční aroma. Ovocný chléb je jednou z možností, kterou můžete letos vyzkoušet. Jestli máte doma formu na biskupský chlebíček, můžete si na Vánoce připravit i tuto pochoutku. Uvidíte, že vám tento sladký chléb bude chutnat a stane se jedním z receptů, který budete připravovat pravidelně každý rok v tuto sváteční dobu.

Reklama

Co budete potřebovat?

Na výrobu tohoto pokrmu potřebujete poměrně hodně surovin. Nemusíte se ale ničeho obávat. Výsledek bude stát za to. Na recept potřebujete:

  • mouka – 20 dkg,
  • máslo (pokojové teploty) – 25 dkg,
  • vlašské ořechy – 10 dkg,
  • rozinky – 5 dkg,
  • švestky – 10 dkg,
  • sušené meruňky – 10 dkg,
  • kandovaná pomerančová kůra – 6 dkg,
  • kandovaná citronová kůra – 4 dkg,
  • prášek do pečiva – ½ lžičky,
  • moučkový cukr – 20 dkg,
  • vejce – 4 ks,
  • vanilkový cukr – 1 balíček,
  • rum – 6 lžic,
  • sůl – špetka.

Pracovní postup

Ořechy a sušené ovoce nasekejte nahrubo a společně s kandovaným ovocem namočte všechno do rumu. Rozklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte s polovinou moučkového cukru do sněhu a žloutky vyšlehejte s druhou polovinou cukru, vanilkovým cukrem a solí. Ovoce v rumu přeceďte přes žloutek s rumem. Přidejte máslo, prášek do pečiva, rum a polovinu mouky. Nakonec všechno důkladně promíchejte. Okapané ovoce nasypte do mísy a přidejte 3 dkg mouky.

Do směsi přidejte polovinu pěny z bílků a druhou polovinu mouky. Opatrně zapracujte bílky do připravené směsi. Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem a vysypte moukou. Nalijte do formy trochu těsta, potom přidejte nasekané ořechy a ovoce, vrstvu těsta, vrstvu ořechů a uzavřete nakonec těstem. Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte po dobu 50 minut. Podávejte zasypané moučkovým cukrem. Přejeme dobrou chuť!

Zdroj: mindmegette.hu

Reklama