Pusinky jsou obvykle skvělou možností, jak využít vaječné bílky. Na Vánoce si je můžete připravit ve formě zajímavého receptu. Plněné pusinky vypadají nádherně a chutnají ještě lépe. Během chvilky budou zaručeně pryč, protože si na nich pochutnají děti i dospělí. Jejich výroba je možná trochu náročnější, ale zaručeně to zvládnete. Poradíme vám, co všechno na tyto jedinečné pusinky potřebujete a jak vám budou chutnat nejvíce.
Co budete potřebovat?
Surovin na první pohled potřebujete hodně, ale nebojte se. Všechno zvládnete zpracovat a nic z toho nestojí příliš mnoho peněz. V první řadě si připravte ingredience na těsto:
- máslo – 20 dkg,
- mouka – 30 dkg,
- moučkový cukr – 10 dkg,
- vanilkový cukr – 1 balíček,
- vaječný žloutek – 2 ks,
- strouhaná pomerančová kůra – 1 ks.
Na tradiční pusinku:
- vaječný bílek – 2 ks,
- cukr – 12 dkg,
- citronová šťáva – 1 polévková lžíce.
Na náplň:
- hustý pomerančový džem – 20 dkg.
Pracovní postup
Na těsto rozdrobte máslo s moukou, cukrem, vanilkovým cukrem a nastrouhanou pomerančovou kůrou. Poté přidejte žloutek a vypracujte hladké těsto. Vytvarujte z těsta bochánek, zabalte do potravinářské fólie a vložte na 30 minut do lednice. Poté těsto rozválejte na pomoučené ploše na 2-3 mm silný plát. Vykrajovátkem udělejte malá kolečka. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Musíte mít sudý počet koleček, abyste je mohli slepit.
Troubu předehřejte na 170 stupňů a pečte těsto, dokud nebude zlaté. Mezitím bílky vyšlehejte s cukrem do tuha, přidejte citronovou šťávu a znovu promíchejte. Pěnu nalijte do cukrářského sáčku a na každé upečené kolečko udělejte malou pusinku. Okraje těsta musí zůstat volné. Takto připravené pusinky vložte zpátky do trouby a pečte 12-14 minut. Nechte vychladnout a nakonec vždy dva kousky přilepte k sobě pomerančovou marmeládou. Vyzkoušíte tyto vynikající vánoční pusinky?
Zdroj: mindmegette.hu