V obchodech najdete obrovské množství připravených omáček, které jsou připravené k použití. Bohužel obsahují hodně soli, cukru a látek, které nechcete mít v těle. Mnoho omáček se hodí k salátům, masu, smažené zelenině nebo bramborám. Dnes vám přinášíme recept na houbovou omáčku, která se skvěle hodí hlavně ke grilovanému nebo pečenému masu. Její příprava je velmi jednoduchá a hodí se k mnoha pokrmům. Navíc je mnohem zdravější než produkty z obchodu.
Co budete potřebovat?
Na výrobu potřebujete jen pár surovin. Jestli máte v plánu přípravu pečeného nebo grilovaného masa a milujete houby, tuto omáčku musíte vyzkoušet. Řekneme vám, jak to udělat správně. Nebojte se, není na tom nic složitého. Na houbovou omáčku potřebujete:
- žampiony – 300 gramů,
- máslo – 100 gramů,
- cibule – 2 ks,
- voda – 300 ml,
- sůl – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti,
- bobkový list – 1 ks,
- mléko – 200 ml,
- pšeničná mouka – 3 lžíce.
Pracovní postup
V hrnci nechte rozpustit máslo. Cibuli nakrájejte na kostičky a orestujte ji na rozpuštěném másle. Nezapomínejte, že musíte neustále míchat. Žampiony nakrájejte na plátky a přidejte je k cibuli do hrnce. Nechte vařit 10 minut na středním ohni za stálého míchání. Zalijte vodou, přidejte bobkový list a celou směs přiveďte k varu. Toto je jedna z mála částí tohoto receptu, kdy nemusíte směs neustále míchat. S vodou se již směs nepřipálí.
Mouku smíchejte s malým množstvím vody. Nalijte hustou směs do hrnce. Přidejte mléko a míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Podle vlastní chuti omáčku osolte a opepřete. Důkladně promíchejte, aby se chutě spojily. V tuto chvíli máte hotovo! Jak vidíte, na tuto omáčku potřebujete jen tři hlavní ingredience – houby, mléko a máslo. Mnoho lidí používá drahou smetanu, ale není to vůbec potřeba. Ušetřete peníze a pochutnejte si na této levné omáčce. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: zinoti.lt