Tavené sýry mohou být z obchodu poměrně drahé. Možná vás to nikdy nenapadlo, ale prakticky všechny zpracované produkty si můžete připravit doma. Tavený sýr je jedním z nich. Poradíme vám, jak si ho můžete vyrobit ve svém domově. Bude chutnat mnohem lépe a ušetříte na něm hodně peněz. Tím, že se naučíte připravovat nové produkty doma, můžete hodně ušetřit a poskytnout své rodině velmi zdravé potraviny bez chemických látek.
Co budete potřebovat?
Na výrobu taveného sýra potřebujete jen tři základní suroviny. K nim si připravte různé bylinky nebo uzeniny. Dochutit ho můžete podle toho, na co máte zrovna chuť. A potom ho lze použít na chléb, stejně jako na omáčky nebo pizzu. Důležité je, že budete přesně vědět, co se v sýru nachází. Na výrobu základního taveného sýra potřebujete:
- tvaroh – 1 ks,
- jedlá soda – 1 lžička,
- máslo – 1 lžička.
Pracovní postup
Tvaroh smíchejte s jedlou sodou a přísadami, kterými chcete tavený sýr ochutit. Nechte ho odpočívat po dobu 10 minut. Během této doby tvaroh hodně změní svou strukturu a stane se z něj měkký sýr. Nakonec rozpusťte máslo a přidejte ho do tvarohové směsi. Směs nesmíte převařit, ale máslo musí být teplé. To je všechno. Tavený sýr budete mít hotový během 15 minut a můžete ho skladovat v lednici v uzavíratelné krabičce, stejně jako klasický tavený sýr z obchodu.
Další recept na tavený sýr
Suroviny jsou stejné jako v prvním receptu, jen přidáte ještě 1 litr mléka a plastovou nebo keramickou formu. Do hrnce nalijte mléko, přidejte tvaroh a dosáhněte téměř bodu varu. Mléko se srazí na syrovátka. Odstraňte přebytečnou tekutinu, vraťte do hrnce a přidejte jedlou sodu, máslo a suroviny na dochucení. Můžete ho také jemně osolit. Směs zahřívejte. Jakmile se roztaví, nalijte směs do formy a nechte vychladnout. Poté uložte do lednice. Další den ho můžete začít konzumovat. Dobrou chuť!