Máte-li nějaké zkušenosti s pečením, můžete si připravit tento vynikající dezert. Pomerančový dort bude chutnat každému, kdo má rád citrusy. Na výrobu je trochu obtížnější, takže není úplně vhodný pro naprosté začátečníky. Jestli jste už někdy pekli, zaručeně to zvládnete a celá rodina si pochutná na tomto netradičním dezertu. Uvidíte, že bude chutnat celé rodině a navíc vypadá krásně na talíři. Takže s ním potěšíte i návštěvy.
Co budete potřebovat?
Na výrobu nepotřebujete nic zvláštního. Základní suroviny doplňte pomerančem a citronem. Díky tomu získáte vynikající dezert, který nikdo z vašich známých jistě nezná. Na výrobu tohoto dortu potřebujete:
- vejce (pokojové teploty) – 4 ks,
- máslo (rozpuštěné, pokojové teploty) – 125 gramů,
- studená voda – 1 lžíce,
- teplé mléko – 500 ml,
- mouka – 125 gramů,
- cukr krystal – 150 gramů,
- pomerančová kůra a šťáva – 1 ks,
- citronová šťáva – 1 lžička,
- sůl – špetka.
Pracovní postup
Rozpusťte máslo a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s cukrem. Potom přidejte studenou vodu a znovu promíchejte. Přidejte pomerančovou šťávu. Poté přidejte rozpuštěné máslo a špetku soli. Pomalu přidávejte prosátou mouku a teplé mléko. Z bílků a citronové šťávy vyšlehejte tuhý sníh. Potom ho velmi jemně zamíchejte do připraveného těsta. Nakonec těsto dochuťte nastrouhanou pomerančovou kůrou.
Jakmile budete mít těsto připravené, můžete ho nalít do formy. Ideální je obdélníková forma o velikosti 20 x 25 centimetrů. Vyložte ji pečicím papírem. Troubu předehřejte na 150 stupňů a pečte po dobu asi 80 minut. Dort nechte vychladnout ve formě, zabalte ho do potravinářské fólie a před krájením nechte 2 hodiny odpočívat v lednici. Struktura dortu by měla být velmi jemná a lahodná. Dort se bude rozplývat na jazyku a potěší všechny milovníky citrusů. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: cookist.it