Bramborové šišky s mákem a cukrem

Tento recept na tradiční bramborové šišky s mákem a cukrem je skvělým způsobem, jak si vychutnat lahodné domácí dobroty.

Reklama

Ingredience:

  • 500 g brambor
  • 200 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • Sůl
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 150 g máku
  • 200 g cukru
shutterstock.com

Postup:

  1. Příprava bramborového těsta:
    • Brambory uvařte do měkka, nechte je vychladnout a rozmačkejte je do hladka.
    • Smíchejte brambory s moukou, vejcem a solí, vytvoříte těsto.
  2. Tvarování těsta:
    • Na pomoučeném vále utvořte z těsta dlouhý váleček a poté ho nakrájejte na menší kousky.
    • Každý kousek těsta zvlášť rozválejte na tloušťku přibližně 2 cm. Nožem pak krájejte asi 5 cm dlouhé kousky.
  3. Tvarování a vaření šišek:
    • Každý kousek těsta vyválejte rukou do tvaru šišky.
    • Uvařte šišky ve slané vařící vodě, dokud nevynoří na povrchu.
  4. Dokončení:
    • Uvařené šišky vyndejte z vody a polijte je olejem.
    • Posypte je směsí mletého máku s cukrem a rozehřátým máslem a jsou připraveny k podávání.
Reklama