Ingredience:
- 600g mrkve
- 250g petržele
- Asi 3 stonky celeru řapíkatého
- 1 velká cibule (pórek)
- 3 stroužky česneku
- 350 g mraženého hrášku
- Koření: nové koření, pepř, sůl, bobkový list, tymián, čerstvá chilli paprička, petrželová nať
- 150 ml oleje nebo 10 g másla
Knedlíčky:
- polohrubá mouka – 4 lžíce
- krupice – 4 lžíce
- škrob – 1 lžíce
- cibule – 1 ks
- voda – dle potřeby
Postup:
Reklama
- Začněme s přípravou zeleniny. Očistíme mrkev a petržel, oloupeme cibuli a omyjeme celer. Poté vše nasekáme na menší kousky dle preference. Velikost kousků může ovlivnit dobu vaření a intenzitu chutí v polévce. Různorodé tvary a velikosti kousků přidávají do polévky zajímavý vizuální prvek.
- Nyní se rozhodneme, zda chceme zeleninu krátce podusit nebo lehce osmahnout. Oba postupy dodají polévce skvělou chuť. Osobně preferuji druhou možnost. Rozpálím hrnec a přidám máslo nebo slunečnicový olej (případně olej z nakládaných sušených rajčat pro zajímavou chuť). Na rozpálený olej přidám nakrájenou cibuli, kterou nejprve restuji dozlatova. Pak přidám trochu medu a nechám zkaramelizovat. Asi po 2 minutách přidám nakrájenou kořenovou zeleninu – mrkev, petržel a řapíkatý celer. Tento postup má zásadní vliv na celkovou chuť polévky. Restuji asi 10 minut a během tohoto procesu přidávám nové koření, pepř (do gázového sáčku), petrželovou nať, bobkový list nebo tymián a dosolím. Pokud máme rádi pikantní chuť, přidáme i čerstvou chilli papričku. Takto vzniká polévka s nádechem ohnivosti.
- Po 10 minutách restování zeleniny zalijeme 2 litry horké vody a přivedeme k varu. Poté snížíme plamen, přikryjeme hrnec pokličkou a necháme vařit na mírném ohni po dobu 30 minut. Těsně před koncem přidáme mražený hrášek. Pokud chceme změnu, přidáme do polévky asi 10 minut před koncem i menší růžičky brokolice. Nezapomeňte na česnek! Ten přidáme až při finálním dokončování polévky.
- Začněte smícháním polohrubé mouky, bramborového škrobu a krupice v hluboké misce. Dobře promíchejte všechny suché přísady a přidejte najemno nasekanou cibuli. Postupně přilévejte teplou vodu a míchejte, dokud nedostanete pastovitou směs bez hrudek, která si udrží tvar.
- Až máte hotové těsto na knedlíčky, formujte lžící kousky podle požadované velikosti (nebojte se udělat knedlíčky větší, třeba velké jako polévková lžíce) a okamžitě je vhoďte do hrnce s vařící se polévkou. Nechte knedlíčky vařit spolu s polévkou ještě dalších 5 až 10 minut poté, co jste je všechny vložili do hrnce.
Reklama