Domácí koblihy jsou velmi populární snídaně, kterou si užije při každé snídani. Připravit si je jednou za čas ve vlastní kuchyni potěší celou rodinu. Můžete s nimi překvapit svou rodinu a pochutnat si na nich společně u jednoho stolu. Jejich příprava je jednoduchá a na výsledku si vždy pochutnáte. Tento recept si uložte, abyste se k němu mohli kdykoli vrátit.
Co budete potřebovat?
Koblihy jsou klasickou sladkostí v naší zemi. Velkou výhodou je, že na jejich příprava nepotřebujete téměř žádné ingredience. Hlavně si musíte připravit domácí džem nebo marmeládu, které jim dodají tu správnou chuť. A nezapomeňte je na závěr pořádně pocukrovat moučkovým cukrem. Bez toho by to nebyly koblihy! Na výrobu potřebujete:
- mouka – 500 gramů,
- cukr – 70 gramů,
- práškové droždí – 10 gramů,
- žloutky – 2 ks,
- rozpuštěné máslo – 70 gramů,
- sůl – špetka,
- rumové nebo vanilkové aroma – podle chuti,
- vlažné mléko – 250 ml,
- džem – podle chuti.
Pracovní postup
Do velké mísy nasypte mouku, cukr, suché droždí a přidejte dva žloutky, rozpuštěné máslo o pokojové teplotě, sůl, aroma (rumové nebo vanilkové) a mléko. Rukama vypracujte homogenní těsto. Bude to nějakou dobu trvat, ale všechny suroviny se musí dokonale spojit. Potom celou mísu zakryjte potravinářskou fólií, položte ji na teplé místo a nechte těsto odpočívat po dobu 50 minut. Poté těsto položte na pomoučenou plochu a vyválejte z něj plát.
Kulatým vykrajovátkem (velkým) nebo větší sklenicí vykrojte kolečka. Všechna kolečka vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte látkovou utěrkou a nechte dalších 15 minut odpočívat. Úzkou skleničkou doprostřed každého kolečka udělejte důlek. A potom do každého z nich lžičkou vložte džem podle svého výběru. Těsto potřete olejem a vložte do trouby. Pečte na 180 stupňů po dobu 17-20 minut. Nechte vychladnout, zasypte moučkovým cukrem a můžete podávat!
Zdroj: bidista.com