Donuty jsou oblíbenou dobrotou proslulou svou nadýchaností a sladkostí. Jejich křehký vzhled a různorodé polevy, jako je třeba malinová nebo čokoládová glazura, činí z každého sousta nezapomenutelný zážitek.
Reklama
Ingredience:
- 520 g hladké pšeničné mouky
- 220 ml plnotučného mléka
- 50 g másla
- 40 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 11 g sušeného droždí
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 špetka soli
- Olej řepkový (na smažení)
Postup:
- V jedné větší misce prosejte mouku, přidejte cukr, sušené droždí a špetku soli. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a prsty jej promněte tak, aby vznikla jemná drobenka. V malé misce rozšlehejte vejce vidličkou a přidejte jej spolu s mlékem a vanilkovým extraktem do suchých ingrediencí. Dobře promíchejte.
- Vypracujte měkké, trochu lepivé těsto. Vyklopte jej na lehce potřenou pracovní plochu a vložte do mísy potřené olejem. Přikryjte a nechte těsto kynout po dobu jedné hodiny. Poté vyklopte na pomoučenou plochu, odstraněte vzduchové bubliny a vytvarujte bochánek. Vraťte zpět do mísy, přikryjte a nechte dalších 45 minut kynout.
- Vyválejte těsto na 1 cm vysoký plát a vykrajovátkou vytvořte donuty. Přesuňte je na pomoučenou plochu. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte donuty nakynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Ve vyšší pánvi zahřejte dostatek oleje na střední teplotu. Opatrně vkládejte donuty a smažte z obou stran do zlatova. Vyjměte je na talíř vyložený kuchyňskými utěrkami, aby absorbovaly přebytečný olej.
- Připravte polevy:
- Smíchejte cukr s malinami a borůvkami, přidejte šťávu z citronu a zahušťujte postupným přidáváním cukru, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- Matchu smíchejte s mlékem a cukrem a dobře rozmíchejte.
- Když donuty vychladnou, namáčejte je z poloviny do připravených polev a posypávejte kokosem, nebo jinou posypkou dle preference.
Reklama