Zlaťoučké koblížky s domácí polevou. Tento recept se bude líbit dětem i dospělým

Donuty jsou oblíbenou dobrotou proslulou svou nadýchaností a sladkostí. Jejich křehký vzhled a různorodé polevy, jako je třeba malinová nebo čokoládová glazura, činí z každého sousta nezapomenutelný zážitek.

Reklama

Ingredience:

  • 520 g hladké pšeničné mouky
  • 220 ml plnotučného mléka
  • 50 g másla
  • 40 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 11 g sušeného droždí
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 špetka soli
  • Olej řepkový (na smažení)
shutterstock.com

Postup:

  1. V jedné větší misce prosejte mouku, přidejte cukr, sušené droždí a špetku soli. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a prsty jej promněte tak, aby vznikla jemná drobenka. V malé misce rozšlehejte vejce vidličkou a přidejte jej spolu s mlékem a vanilkovým extraktem do suchých ingrediencí. Dobře promíchejte.
  2. Vypracujte měkké, trochu lepivé těsto. Vyklopte jej na lehce potřenou pracovní plochu a vložte do mísy potřené olejem. Přikryjte a nechte těsto kynout po dobu jedné hodiny. Poté vyklopte na pomoučenou plochu, odstraněte vzduchové bubliny a vytvarujte bochánek. Vraťte zpět do mísy, přikryjte a nechte dalších 45 minut kynout.
  3. Vyválejte těsto na 1 cm vysoký plát a vykrajovátkou vytvořte donuty. Přesuňte je na pomoučenou plochu. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte donuty nakynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Ve vyšší pánvi zahřejte dostatek oleje na střední teplotu. Opatrně vkládejte donuty a smažte z obou stran do zlatova. Vyjměte je na talíř vyložený kuchyňskými utěrkami, aby absorbovaly přebytečný olej.
  5. Připravte polevy:
    • Smíchejte cukr s malinami a borůvkami, přidejte šťávu z citronu a zahušťujte postupným přidáváním cukru, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
    • Matchu smíchejte s mlékem a cukrem a dobře rozmíchejte.
  6. Když donuty vychladnou, namáčejte je z poloviny do připravených polev a posypávejte kokosem, nebo jinou posypkou dle preference.
Reklama