Babiččin masový „nákyp“ se šunkou a sýrem

Pečený nákyp s šunkou, sýrem a výraznými bylinkovými tóny vytvoří dokonalou kombinaci chutí. Jeho jednoduchá příprava a bohatá textura ho činí výbornou volbou pro svižné rodinné snídaně nebo odpolední pohoštění.

Reklama

Suroviny:

  • 10 velkých vajec
  • 360 ml mléka
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžičky čerstvých lístků tymiánu (plus několik dalších na ozdobu)
  • 1 lžička česnekového prášku
  • Sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 150 g nakrájeného francouzského chleba nebo bagety
  • 225 g nakrájené šunky
  • 150 g strouhaného čedaru
    (samozřejmě nemusíte lpět na těchto ingrediencích. Pokud víte, co máte rádi, můžete experimentovat 🙂
shutterstock.com

Postup:

  1. Zahřejte troubu na 180ºC (při horkovzdušné troubě na 160ºC). Ve velké míse šlehejte vejce, mléko, hořčici, tymián a česnekový prášek. Ochutnejte solí a pepřem.
  2. Vymažte máslem větší pekáč. Na dně rovnoměrně rozložte nakrájený chléb a přidejte vrstvu šunky a sýra. Nalijte připravenou vaječnou směs.
  3. Pečte v troubě 45 až 55 minut, dokud nákyp nezíská pevnou konzistenci a šunka nezíská zlatohnědou barvu. (Pro přípravu předem zakryjte pekáč a nechte v chladu alespoň 4 hodiny nebo přes noc, poté pečte podle pokynů.)
  4. Po vyjmutí z trouby nechte nákyp odpočinout, ozdobte čerstvými lístky tymiánu a podávejte je teplý.
Reklama