Poctivá domácí tlačenka podle řeznické kuchařky

Tento recept na tlačenku spojuje různé části vepřového masa s aromatickým kořením, česnekem a majoránkou, vytvářejíc tak chutnou a lahodnou specialitu. Po vaření a ztuhnutí se podává nakrájená s cibulí, octem a kouskem chleba.

Reklama

Ingredience:

  • 500 g vepřové plece
  • 1 vepřové srdce
  • 2 vepřové jazyky
  • 3 vepřové nožičky
  • Mletá kůže z kolene a nožiček
  • Vývar z masa č. I
  • 2 stroužky česneku
  • Majoránka
  • Mletý pepř
  • Mleté nové koření
  • Sůl
  • Tlačenkové střevo
  • Řeznický provázek
shutterstock.com

Postup:

V hrnci spojíme nakrájené kusy vepřového kolena, plece, jazyka a srdce, spolu s mletou kůží z kolene a nožiček. Zalijeme masovým vývarem tak, aby vše bylo dobře ponořeno, ohřejeme a okořeníme utřeným česnekem, majoránkou, pepřem, novým kořením a solí. Necháme pozvolna vařit po dobu ¾ hodiny. Poté směs nalijeme do tlačenkového střeva, svážeme motouzem a necháme zchladnout. Během chladnutí pravidelně otáčíme, aby se tlačenka rovnoměrně tuhla. Pokud se na povrchu hromadí sádlo, rozetřeme ho dlaní a otočíme tlačenkou.

Nakrájenou tlačenku podáváme s cibulí, zakápnutou octem a doplněnou chlebem. Tento chutný pokrm získáte kombinací vepřového masa, koření a dlouhého vaření, které dodává jedinečnou chuť a konzistenci.

Reklama