Tento recept na tlačenku spojuje různé části vepřového masa s aromatickým kořením, česnekem a majoránkou, vytvářejíc tak chutnou a lahodnou specialitu. Po vaření a ztuhnutí se podává nakrájená s cibulí, octem a kouskem chleba.
Ingredience:
- 500 g vepřové plece
- 1 vepřové srdce
- 2 vepřové jazyky
- 3 vepřové nožičky
- Mletá kůže z kolene a nožiček
- Vývar z masa č. I
- 2 stroužky česneku
- Majoránka
- Mletý pepř
- Mleté nové koření
- Sůl
- Tlačenkové střevo
- Řeznický provázek
Postup:
V hrnci spojíme nakrájené kusy vepřového kolena, plece, jazyka a srdce, spolu s mletou kůží z kolene a nožiček. Zalijeme masovým vývarem tak, aby vše bylo dobře ponořeno, ohřejeme a okořeníme utřeným česnekem, majoránkou, pepřem, novým kořením a solí. Necháme pozvolna vařit po dobu ¾ hodiny. Poté směs nalijeme do tlačenkového střeva, svážeme motouzem a necháme zchladnout. Během chladnutí pravidelně otáčíme, aby se tlačenka rovnoměrně tuhla. Pokud se na povrchu hromadí sádlo, rozetřeme ho dlaní a otočíme tlačenkou.
Nakrájenou tlačenku podáváme s cibulí, zakápnutou octem a doplněnou chlebem. Tento chutný pokrm získáte kombinací vepřového masa, koření a dlouhého vaření, které dodává jedinečnou chuť a konzistenci.