Španělský ptáček, aneb sobotní oběd krok za krokem.

Ingredience:

  • 600 g hovězího roštěnce
  • 4 polévkové lžíce plnotučné hořčice (+ lžíce navíc)
  • Sůl
  • Mletý pepř
  • 3 vejce (natvrdo uvařená)
  • 30 cm párky nebo trampské cigáro
  • 150 g špek (v celku)
  • 3 menší cibule (1 rozkrojená na čtvrtiny, 2 nadrobno)
  • 3 nakládané okurky (podélně rozkrojené)
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 3 polévkové lžíce pšeničné hladké mouky
  • 3 polévkové lžíce sádla nebo oleje
  • Vařená rýže
  • Petrželka (na ozdobu)

Postup:

  1. Příprava masa: Maso důkladně očistěte, zbavte se případných blán a nakrájejte na čtyři plátky. Ty následně položte na prkénko, překryjte fólií a co nejvíce je rozklepejte od středu k okrajům.
  2. Příprava náplně: Natvrdo uvařte tři vejce. Cibule rozčtvrťte. Slaninu, uzeninu a nakládané okurky nakrájejte na proužky. Připravte špalíky o něco kratší než šířka rozklepaných plátků.
  3. Náplň a závitky: Plátky masa osolte, opepřete a potřete hořčicí. Na okraj plátku umístěte uzeninu, okurku, slaninu, cibuli a jedno vejce. Začněte závitky rolovat od okraje s náplní, každý otočený závit utáhněte, přečnívající okraje ohněte nahoru. Fixujte párátkem nebo provázkem.
  4. Smažení závitků: Rozpáleným sádlem nebo olejem osmažte závitky dozlatova.
  5. Příprava omáčky: Přidejte nakrájenou cibuli, osmažte do zlatova. Posypte moukou, promíchejte a nechte chvíli zjemnit. Postupně přilijte hovězí vývar, přidejte lžíci hořčice navíc. Vařte za občasného míchání do zhoustnutí omáčky.
  6. Servírování: Podávejte s vařenou rýží a ozdobte petrželkou.

Dobrou chuť při objevování lahodných španělských ptáčků!

Reklama
Reklama