Brambory jsou typickou českou zeleninou, která se skvěle hodí k mnoha pokrmům. Nemáte už chuť na obyčejné uvařené brambory? Ani nemusíte. Tento recept na brambory je velmi jednoduchý, ideální pro fanoušky česneku a zdravých příloh. Potřebujete jen pár věcí a získáte zcela novou chuť obyčejných brambor. Neváhejte a k dalšímu masitému pokrmu si připravte tuto výbornou přílohu. Zaručeně nebudete litovat ani jediného sousta a celá rodina bude nadšená.
Co budete potřebovat?
Šest obyčejných přísad se může proměnit v neobyčejnou přílohu. Připravte si brambory zcela novým způsobem a budete je tímto způsobem připravovat v jednom kuse. Řekneme vám, jak si je můžete připravit a co všechno na ně budete potřebovat. Není na tom nic těžkého a skvěle tak zpracujete nové brambory. Na tuto vynikající přílohu si připravte:
- nové brambory – 1 kilogram,
- jarní cibulka – 1 svazek,
- petrželka – 1 svazek,
- česnek – 6 stroužků,
- sůl – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti,
- olej – podle potřeby.
Pracovní postup
Do velké pánve nalijte olej. Česnek očistěte, prolisujte nebo nakrájejte na drobné kousky. Orestujte ho na oleji a dejte na stranu. Brambory důkladně omyjte pod tekoucí vodou. Jestli jsou brambory větší, nakrájejte je na 2 nebo 3 díly. Všechny brambory vložte do rozpáleného oleje a nechte orestovat. Nemusíte je příliš často míchat. Až bude spodní strana zlatá nebo téměř hnědá, můžete je promíchat, aby se orestovaly ze všech stran.
Jarní cibulky očistěte a nakrájejte na malé kousky. Zasypte brambory jarními cibulkami a osolte podle chuti. Zakryjte pánev poklicí a nechte 2-3 minuty zhnědnout. Jakmile bude cibulka téměř hotová, přidejte nasekanou petrželku. Nakonec přidejte také česnek, který jste nechali stranou. Brambory podávejte horké k masu nebo jednoduše pokrmům, ke kterým se skvěle hodí brambory. Uvidíte, že rodina bude z této změny nadšená a příprava brambor vám zabere jen pár minut.
Proč jíst pravidelně brambory?
Brambory obsahují obrovské množství vitamínů, minerálů a rostlinných sloučenin. Obsahují kyselinu chlorogenovou a kukoaminy, které snižují krevní tlak. Kromě toho obsahují také škrob, který lidské tělo nedokáže dobře strávit, ale poskytuje nám hodně energie. Pro tlusté střevo je extrémně prospěšný. Jestli si chcete užít velmi zdravou a levnou zeleninu, naše české brambory jsou jedním z nejlepších důvodů, jak to můžete udělat.
Zdravotní benefity brambor
Podle lékařů i dietologů jsou brambory prospěšné v mnoha ohledech. Zlepšují zdraví srdce a pomáhají při hubnutí. To bude jistě zajímat hlavně ženy, které si chtějí udržet štíhlý pas. Podle některých studiích podporují také lepší sportovní výkony. To se vám bude hodit hlavně v případě, že rádi a hodně sportujete. Při konzumaci brambor si jen musíte dávat pozor na jejich stav a vzhled. Jestli jsou zelené, nikdy je nejezte. V takovém případě vám hrozí otrava jídlem!
Zdroj: receptek365.info